Nieuws
 | update 

Nieuw­poort wil geen asiel­cen­trum in oud belas­ting­ge­bouw: we zijn hier niet klaar voor”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het oude kantoorgebouw van FOD Financiën in Nieuwpoort is een van de mogelijke opties om een nieuw asielcentrum van Fedasil in te huisvesten. Volgens burgemeester Geert Vanden Broucke is Nieuwpoort daar niet klaar voor, en zijn er al andere plannen voor die site.

Het asielcentrum in Koksijde moet door vergunningsproblemen tegen eind juni dicht, en dus moet Fedasil op zoek naar een andere oplossing voor de mensen die er verblijven. Een van die opties is het oude belastinggebouw langs de Stationslaan in Nieuwpoort. Concrete plannen in die richting, zijn er volgens de burgemeester nog niet, maar als de vraag komt, is Nieuwpoort tegen.

“Het is een administratief gebouw, dat zijn allemaal kantoren. Ik denk zelfs dat dat praktisch niet haalbaar is. Nieuwpoort is een klein toeristisch stadje. Als er hier nog een hoop mensen bijkomen, is dat voor ons toch niet evident. We staan daar zeker en vast niet voor te springen”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Lombardsijde

Twee jaar geleden was er al een opvangcentrum in Lombardsijde, net buiten de stad Nieuwpoort. Toen verbleven er in totaal 150 asielzoekers. “Dat was buiten Nieuwpoort, dat stoorde niet zo erg. Dat was gemakkelijker voor de mensen die daar verbleven. Maar hier, in het centrum, neen. Ik moet eerlijk zeggen: ik vind dat totaal geen goede locatie”, besluit Vanden Broucke.

Bovendien heeft de stad plannen om op deze site gezinswoningen te bouwen. De meningen van buurtbewoners lijken eerder verdeeld, al zijn de meesten voorstander van de plannen van de gemeente. 

Belastinggebouw Nieuwpoort
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe