Nieuws

Flin­ter­star houdt vijf zee­hon­den­pups Sea Life binnen

2015-10-16 00:00:00 - Flinterstar houdt vijf zeehondenpups Sea Life binnen

Het gezonken Nederlandse vrachtschip Flinterstar heeft roet in het eten gegooid van vijf zeehondenpups die momenteel verblijven in Sea Life Blankenberge.

Het opvangcentrum was van plan de jonge dieren zaterdag vrij te laten, maar stelt dat nu uit. 

Zij verbleven ongeveer drie maanden in het opvangcentrum nadat ze afgelopen zomer verzwakt aanspoelden op de Vlaamse kust. Zeehonden worden de olie snel gewaar en blijven van nature ver uit de buurt van de smurrie, maar nu er olieresten zijn aangespoeld in Oostende, neemt Sea Life liever geen risico. "Het zeehondenopvangcentrum wacht de ontwikkelingen van de olievlek af alvorens een nieuwe datum te bepalen voor de vrijlating van de vijf pups", klinkt het.

Besmeurde pups

"Omdat de olie zo fijn verdeeld is, is het goedje onvoldoende duidelijk te herkennen voor de zeehondenpups. Bij de vrijlating gaan pups doorgaans eerst een kilometer ver in zee, voor ze richting Frankrijk zwemmen", vertelt dierenverzorger Manu Potin. "De olievlek verplaatst zich door de huidige weersomstandigheden richting Frankrijk. Op die manier komt de gezondheid van de pups in gevaar, en dat risico willen wij niet nemen." Sea Life houdt er nu ook rekening mee dat er de komende dagen besmeurde pups kunnen binnenkomen.

De redactie