Nieuws

Fis­cus mag niet kij­ken in belas­ting­do­cu­men­ten: Brug­se rech­ter legt dwang­som op

Geld

De Brugse rechter veroordeelt een belastingbetaler die weigerde om inspecteurs van de bijzondere Belastinginspectie (BBI) toegang te geven tot computergegevens. Hij krijgt een dwangsom opgelegd van 2.500 euro per dag dat hij die toegang blijft weigeren.

Sinds eind 2022 laat een nieuwe wet de fiscus toe om aan een rechter te vragen om dwangsommen op te leggen als een belastingbetaler weigert om informatie te verschaffen in het kader van een procedure om tot een belastingheffing te komen.

Data in de cloud

Volgens de krant L’Echo weigerde de belastingbetaler om de fiscus toegang te geven tot data die opgeslagen zijn in de cloud. De gegevens hebben onder meer betrekking op twee boekhoudprogramma's, zijn e-commerceplatform en zijn webshop.

Dwangsom

De rechter gaf de BBI gelijk en stelt dat de fiscus het recht heeft om een kopie te krijgen van de gevraagde informatie en dat het "niet aan de belastingbetaler is om te kiezen welke gegevens overgemaakt worden aan de fiscus". Er werd een dwangsom opgelegd van 2.500 euro per dag -weliswaar met een plafond van 50.000 euro.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.