Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Wie eigenaar is van een beschermd gebouw kan vanaf nu energieadvies aanvragen via de Vlaamse overheid om het huis energiezuiniger te maken.
Als een gebouw beschermd is, mag je er niet zomaar alles isoleren of bijvoorbeeld de ramen aanpakken waardoor het uitzicht verandert. De overheid komt daarom met advies op maat. Het Energieadvies Onroerend Erfgoed werd vandaag voorgesteld door Vlaams minister van Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) in Brugge en wordt vanaf januari gefaseerd uitgerold in Vlaanderen. "De belangrijkste beleidsdoelstelling is dat erfgoed een nieuwe rol moet krijgen. We willen dat ons erfgoed in de toekomst ook een meerwaarde heeft. Dat je er iets nuttig mee kan doen, het niet zomaar iets is dat je herstelt en er dan een koepel over zet en er voorbij loopt. Je moet het ook echt kunnen gebruiken als woning of als iets anders. En de dag van vandaag moeten we dat combineren met comfort- en klimaateisen. Dat is waar we met dit energieadvies op willen inzetten.”
Nu in 9 gemeenten, in november overal
Het energieadvies wordt gratis opgemaakt door erfgoedconsulenten van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het wordt op maat gemaakt per woning en geeft aan welke isolerende maatregelen eigenaars kunnen nemen, ook voor bijzondere erfgoedelementen. Eigenaars kunnen het advies gratis aanvragen via het e-loket van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Daarna komt een erfgoedconsulent ter plaatse. Binnen de dertig dagen krijgt de eigenaar een digitaal advies.
Het project wordt gefaseerd gelanceerd en gaat alvast van start in negen gemeenten: Kontich, Leuven, Lievegem, Maaseik, Mortsel, Roeselare, Turnhout, Zottegem en Zoutleeuw. In de loop van het jaar worden telkens meer gemeenten toegevoegd. Tegen november 2024 zou het project in elke Vlaamse gemeente gelanceerd moeten zijn.