Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Door het winterse weer is de E3-tunnel in Harelbeke nog een paar dagen afgesloten. Er ligt te veel ijs op de weg, en die ijslaag is te dik waardoor strooien niet helpt. En terwijl we overdag temperaturen boven 0 krijgen, blijft het 's nachts nog vriezen.
Tamara Lavrijsen, politiezone Gavers: "We zitten constant met een temperatuurschommeling. Vriezen, het smelt weer, het vriest weer. en zo is er altijd een ijslaag. Dat maakt het superglad voor voertuigen en ook voor fietsers. En om te vermijden dat er incidenten gebeuren, hebben we in overleg met AWV beslist om de tunnel af te sluiten. Strooien is geen oplossing, want de ijslaag is te dik. En zo pakt het zout niet voldoende blijkbaar."
Verkeersovertreding
Afsluiten blijkt dus de veiligste optie, zegt de politie. Die waarschuwt bestuurders trouwens voor een verkeersovertreding zonder dat ze het beseffen. Je mag er niet afrijden, de Gentsesteenweg dwarsen en de N36 weer oprijden. "Wij gaan daar niet actief op controleren omdat we ook beseffen dat, als we hier actief op controleren, we een extra druk creëren op het centrum, en het centrum moet ook maximaal bespaard worden van een overvloed van verkeer. Maar als je het doet, het is op eigen risico. Als mensen beslissen om het kruispunt te dwarsen, dan ben je niet reglementair. Als er dan iets voorvalt ben je zwaar in fout."
Strooien heeft weinig zin
De E3-tunnel blijft wellicht dicht tot zondag. Dat is al voor de tweede keer op korte tijd, want ook vorige week bleef de tunnel een dag dicht door de vrieskoude. Ook toen lag een laag ijs op de weg. Het agentschap Wegen en Verkeer denkt niet dat er een structureel probleem is met de tunnel, maar ze onderzoeken wel hoe het komt.
"De goten en het afvoersysteem zijn sowieso in orde, dat is nagekeken. Hoogstwaarschijnlijk heeft het te maken met grondwater dat naar boven komt. Dat zie je ook duidelijk in de tunnel", vertelt Eveline Vandecaetsbeek van het Agentschap Wegen en Verkeer. Strooien heeft volgens haar daarom ook weinig zin. "Aangezien het grondwater continu naar boven komt, vloeit het zout gewoon weg. Zeker als de temperaturen onder nul zakken, vriest dat water aan, met alle gevolgen van dien."