Nieuws

KMI waar­schuwt: don­der­dag code oran­je voor storm Ciarán. Ruk­win­den tot 110 km/​u

Weerfoto 2023 09 28

Het KMI geeft donderdag code oranje in West-Vlaanderen. Ook de provincie stuurt een BE-alert uit. Een duidelijke waarschuwing is dat voor de passage van stormdepressie Ciarán. Vandaag is er al wat meer wind. Die trekt morgen aan wanneer Ciarán met snelheden tot 110 km/u over West-Vlaanderen raast.

" Er zouden bomen kunnen sneuvelen."

Weerman Geert Naessens

Vanavond en vannacht trekt de wind al goed aan. Tegen de ochtend kan de wind aan zee donderdag al 80 tot 100 km per uur halen. Eerst komt die uit het zuiden, later draaiend naar het zuidwesten.

Onze weerman Geert Naessens geeft wat uitleg: "Dergelijke rukwinden kunnen leiden tot schade. Er zouden bomen kunnen sneuvelen, want die staan voor de tijd van het jaar nog uitzonderlijk zwaar in blad. De bodem is ook nat waardoor ze niet zo stevig staan. Het is daarom aangeraden om zeer voorzichtig te zijn."

Code oranje voor West-Vlaanderen

Het hoogtepunt van de storm is voorzien tussen 10 uur en 14 uur. Nadien zal de wind geleidelijk afnemen. Het KMI stuurt alvast een waarschuwing 'code oranje' uit voor West-Vlaanderen. Die gaat in donderdagmorgen om 4 uur en loopt tot 23 uur 's avonds. Er worden rukwinden verwacht van 6 tot 7 beaufort. Het provinciebestuur roept op om de provinciale domeinen en andere bossen niet te betreden.

Code Oranje

Weekend

Vrijdag is het nog steeds onstabiel met veel wind, maar geen storm meer. Er vallen nog buien en we halen een temperatuur van dertien graden.

Zaterdag en zondag zakt het kwik naar een twaalf graden met ook dan op beide dagen perioden met regen en/of buien. De wind blijft fors opspelen uit het zuidwesten, maar het komt niet meer tot storm.

Boudewijn Seapark sluit buitengedeelte

Boudewijn Seapark is momenteel geopend voor de herfstvakantie en biedt zowel indoor als outdoor attracties. Aangezien de bomen in het park nog vol bladeren zitten en nog gevoelig zijn voor sterke rukwinden, heeft de directie besloten om uit voorzorg het buitengedeelte te sluiten. Alle overdekte attracties blijven wel geopend. 

James Verherbruggen
Geert Naessens