Discussie over kustbescherming woedt verder
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Het herstel van de stranden na de voorbije storm is volop bezig.
Door de opgezweepte zee ontstonden op verscheidene plaatsen hoge zandkliffen. Met bulldozers worden de hoogteverschillen weggewerkt zodat de kustverdediging tegen superstormen weer op peil is.
Zo’n zandsuppletie vangt de ergste klappen op. Na iedere flinke storm blijven er dan hoge zandmuren achter. "Dat bewijst dat het systeem werkt", zegt Steve Timmermans van de Maritieme Dienstverlening Kust. "Eigenlijk heeft de zeewering wel zijn werk gedaan. Er is geen risico geweest op overstromingen, maar is er wel zand verplaatst van de hoogwaterlijn naar de laagwaterlijn.
Deze vorm van kustverdediging maakt gebruik van het eb- en vloedeffect om de kust te beschermen. Intussen is er een storm van kritiek op deze aanpak. "Als je veertig jaar geleden op onze stranden zou gelopen hebben, zou je na een dergelijke storm ook klifvorming gezien hebben. Niet in het midden van het strand, maar aan de voet van de duinen waar het eigenlijk dichter bij een doorbraak en overstroming zit", zegt Jan Sys van het Vlaams Instituut voor de Zee.
Maar onder meer Natuurpunt spreekt van een falende aanpak. Bovendien is deze manier van kustbescherming financieel niet vol te houden, aldus de natuurvereniging.