Der­tien beleef­zo­nes langs Leie moe­ten bele­ving in omge­ving opwaarderen

20240522 Voorstelling beleefzones Leie

Op de oevers langs de Leie tussen Deinze en Wervik komen minstens dertien beleefzones. Het is de bedoeling dat bezoekers daar de rivier en de regio kunnen ontdekken. Het project kadert binnen de opwaardering van de Leie voor het project Seine Schelde Vlaanderen van de Vlaamse Waterweg, ondersteund door de Europese Unie.

Het programma Seine Schelde Vlaanderen zorgt voor een opwaardering van de Leie op het gebied van scheepvaart, natuurherstel en recreatie. De Vlaamse Waterweg heeft daarbij extra aandacht voor beleving. Daarom worden op dertien plaatsen langs de Leie tussen Deinze en Wervik beleefzones ingericht. Dat zijn rustplekken die ook een educatieve meerwaarde hebben. Ze bevinden zich in Petegem-aan-de-Leie, Machelen-aan-de-Leie, Zulte, Sint-Eloois-Vijve, Sint-Baafs-Vijve, Desselgem, Beveren-Leie, Harelbeke, Kuurne, Bissegem, Wevelgem, Menen en Wervik.

Roothoeken

De vormgeving van zeven beleefzones werd op elkaar afgestemd. Die zones vallen samen onder de naam 'Roothoeken'. In die zones komt er telkens een informatiepaneel met info over de omgeving. Er zal ook meer informatie te verkrijgen zijn via QR-codes op de informatieborden.

De realisatie van de beleefpunten kadert in de oever- en andere infrastructuurwerken voor Seine Schelde Vlaanderen langs de Leie. Het is de bedoeling om alle projecten af te werken tegen 2030. De Vlaamse Waterweg legt de plekken aan. De gemeenten engageren zich voor het onderhoud of bouwen verder op het concept.

Ontwerp roothoeken Leie
Belga
Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.