Nieuws

De Pan­ne dooft open­ba­re ver­lich­ting op weekdagen

2022-09-21 00:00:00 - De Panne dooft openbare verlichting op weekdagen

De Panne gaat de openbare verlichting doven op weekdagen tussen middernacht en 5 uur. De verlichting op de grote assen (gewestwegen, Westhoeklaan en Zeelaan) blijft ’s nachts wel branden. Een maatregel die een besparing van 30 procent per jaar oplevert.

Nu de energieprijzen al enkele maanden stijgen, steekt het bestuur een tandje bij om de financiële impact van de explosieve stijging van de elektriciteitsprijzen binnen de perken te houden. Van maandag- tot donderdagnacht gaat de openbare verlichting uit tussen 00.00 uur en 05.00 uur. Op de gewestwegen, in de Westhoeklaan en in de Zeelaan blijft de verlichting ’s nachts wel branden, zodat het comfort en het veiligheidsgevoel van de burgers niet moet inboeten.

Structurele maatregelen

Die maatregel levert het bestuur een besparing op van 30 procent per jaar. De Panne bekijkt ook welke andere maatregelen ze nog kunnen nemen. In de gemeente is ondertussen bijna 40 procent van de straatverlichting vervangen door ledverlichting, wat resulteert in een derde van het vorige verbruik.

Burgemeester Bram Degrieck: “Ook zijn op de meeste gemeentelijke gebouwen zonnepanelen geplaatst. We verkiezen structurele maatregelen boven éénmalige besparingen, dat biedt op langere termijn meer voordelen."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere