Nieuws

Dag van de pri­vé-bos­ei­ge­naars: Hun bos­sen zijn erg belangrijk’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaanderen telt ongeveer 140.000 hectare bos. Toch is 60 procent daarvan niet toegankelijk omdat het in privébezit is. Op deze Dag van de Boseigenaar kon je een aantal privébossen wel bezoeken, zoals het Kasteelpark van Wildenburg in Wingene.

Het kasteelpark van Wildenburg is eigendom van de familie van der Bruggen. Dit stuk bos is normaal niet toegankelijk voor het publiek. Toch is ook dit bos belangrijk voor de buurt.

Clint Callens, coördinator Bosgroep IJzer en Leie: “De Dag van de Boseigenaar is eigenlijk het moment in het jaar waarop we de private eigenaar in de kijker zetten. Omdat die mensen in feite heel veel doen voor het bos en de natuur in Vlaanderen. En dat gaat dikwijls onopgemerkt voorbij.”


"De privé- eigenaars zijn dikwijls heel geëngageerd om hun bos mooi en gezond te houden en daar genieten we als maatschappij allemaal van. Want deze bossen zorgen voor een mooi groen landschap, geven zuurstof en nemen CO2 op."

Jan Goris, coördinator Bosgroep Houtland

Wildenburg wordt nu onderhouden en beheerd door De Bosgroepen van de provincie West-Vlaanderen. Helemaal gratis. Die bosgroepen geven ook advies aan privé-eigenaars over hoe ze met hun bos kunnen omgaan.

Bos1
Bos2
Bos3
Bos4
Jens Lemant
Ben Storme