Nieuws
 | update 

Crowd­fun­dings­ac­tie Acid levert meer dan 160.000 euro op

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De crowdfundingsactie voor Nathan Vandergunst heeft al meer dan 160.000 euro opgebracht op enkele dagen tijd. Daarmee willen mensen hem helpen om zijn schadevergoeding van voorlopig 20.000 euro te betalen.

Donderdagochtend is Nathan Vandergunst, ofwel YouTuber Acid, voor de correctionele rechtbank van Brugge veroordeeld voor een celstraf van 3 maanden met uitstel, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van voorlopig 20.000 euro. Na een rechtstreekse dagvaarding van de familie van een voormalig Reuzegomlid.

Ter vergelijking: de vader en de broer van Sanda Dia kregen respectievelijk 15.000 euro en 8.000 euro schadevergoeding.

Acid rechtbank brugge 22 februari
Nieuws

3 maanden gevangenisstraf met uitstel voor zichtbaar aangedane Acid

"Hem kennis laten maken met een niet-virtuele wereld"

Dat stoot op heel wat protest in de samenleving. Mensen uiten hun ongeloof en spreken over "klassenjustitie". De voorwaardelijke celstraf van Acid komt op zijn strafblad terecht, de werkstraffen van de Reuzegommers niet. Net omdat zij tijdens het proces spijt toonden, Acid daarentegen niet. "Ik zou het zo opnieuw doen", heeft hij een paar keer verklaard. Volgens de rechter wilde hij met zijn video doelbewust de Reuzegommers treffen. De dood van Sanda Dia is volgens de rechter dan weer onopzettelijke doodslag.

De rechtbank wilde Acid trouwens ook een werkstraf geven, alleen heeft hij daar bewust zelf niet om gevraagd (en dat moet je wel doen, anders is er sprake van dwangarbeid, red.) "Nochtans vond de rechtbank dat eventueel wel een geschikte gunst, gelet op zijn jonge leeftijd en om hem kennis te laten maken met arbeid in een niet-virtuele wereld", zegt persrechter Amélie Van Belleghem.

"Ik dweil nog liever de straten na de Gentse Feesten dan dezelfde straf krijgen als die Reuzegommers", reageert Vandergunst in zijn nieuwste video op YouTube. Bovendien kan hij na zijn proeftijd van drie jaar - als hij geen nieuwe strafbare feiten pleegt - vragen om de straf op zijn strafblad te laten verwijderen.

Belgaimage 86458480
Nieuws

BV's steunen Acid: "Kijk even naar de strafmaten, zet ze naast elkaar"

Financiële steun van fans

Na al heel wat steun in de rechtbank, komen nu ook steunbetuigingen online. In de vorm van reacties op sociale media, maar nu ook in de vorm van crowdfundingsacties. Ze vinden het onterecht dat Acid een grotere schadevergoeding moet betalen dan de Reuzegommers aan de familie van Sanda Dia.

Eén van de oprichters van een crowdfundingsactie is YouTuber Senne Siaz. Ook YouTuber Joran Meyers wil geld inzamelen.  "Het geld gaat naar de familie van Nathan, alles boven de 20.000 euro geven we aan de familie van Sanda Dia", klinkt het. 

Ook Nathan Vandergunst is zelf een steunactie begonnen. "Door alle aparte steunacties wilde ik een centrale plek waar jullie geld kunnen storten", zegt hij in een video. Naar eigen zeggen gebruikt hij de 20.000 euro voor zijn schadevergoeding, en gaat het geld dat meer is ingezameld naar de familie van Sanda Dia. Intussen staat de teller op meer dan 160.000 euro.

Ook The Zillion-man Frank Verstraeten doet een opmerkelijke oproep op Facebook. Daarin vraagt hij het nummer van Acid, omdat hij zijn boetes wil betalen. "Dit kan je hem niet maken", klinkt het.

Verstraeten zit momenteel in China.

Afbeelding van Whats App op 2024 02 22 om 19 19 37 53a80eff
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere