De Last Post-plechtigheid onder de Menenpoort in Ieper wordt sinds dit weekend zonder publiek gespeeld. "Maar we blijven de Last Post blazen," zegt Benoit Mottrie van de Last Post Association, "voor de 55.000 mensen wiens naam hier op de poort staat."
Dit naar aanleiding van de maatregelen met betrekking tot het coronavirus. De plechtigheid wordt tot het strikte minimum beperkt, klaroenblazers blazen de Last Post, die in twee minuten afgelopen is. Er wordt geen publiek toegelaten onder de Menenpoort en de Last Post Association vraagt iedereen om niet aanwezig te zijn.
Gisteravond was er een 20-tal aanwezigen, die achter de dranghekken buiten de Menenpoort moesten plaatsnemen. Deze maatregelen werden in samenspraak met de Stad Ieper en de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) genomen en zullen van kracht blijven zolang als nodig.
Belangrijk om dit te blijven doen
Het is de eerste keer sinds het ontstaan van de Last Post dat er geen publiek wordt toegelaten onder de Menenpoort. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging de Last Post niet door, maar alle andere keren was er publiek toegelaten. Voor de klaroenblazers is het ook een vreemde ervaring. Klaroenblazer Raf Decombel: "Het is de eerste keer dat wij hier zo staan en dat er werkelijk niemand is en dat er niemand mag zijn. We vinden het belangrijk om het toch elke dag te kunnen blijven doen. Het is een prachtige traditie. De Coronaperiode zoals wij die nu kennen is eigenlijk een soort van oorlog. We kunnen het alleen zo omschrijven. Iedereen is er het slachtoffer van."
Benoit Mottrie, Last Post Association: "We hebben rond de tafel gezeten met de War Graves Commission, met de stad Ieper, met de Vlaamse Overheid, ook vanop afstand. Maar het was de enige manier om het zo te doen. Het belangrijkste is dat onze klaroeners hier staan en iedere avond de Last Post blazen ter ere van de gevallen soldaten. En ze staan hier niet bovendien niet alleen. Er staan 55.000 namen hier op de poort. En het is voor die mensen dat we het doen."