Nieuws
 | update 

Cel­straf­fen tot 3 jaar en boe­tes: dit hangt de Mar­chand-broers boven het hoofd

2016-06-02 00:00:00 - Rechtbanken voeren morgen actie

Het openbaar ministerie heeft voor de correctionele rechtbank van Brugge celstraffen met uitstel gevorderd voor de tweelingbroers Peter en Rudolf Marchand. De 71-jarige zakenlui uit Oostende staan samen met een rits anderen terecht voor grootschalige fraude. Er hangen hen ook boetes boven het hoofd.

Voor Peter Marchand vorderde de procureur 3 jaar cel met volledig uitstel. Voor zijn broer Rudolf vroeg hij 1 jaar cel met uitstel. Zijn rol was een stuk beperkter, klonk het. 

De zaak gaat over het witwassen van ruim 100 miljoen euro via wisseltransacties in een Brussels wisselkantoor. Peter Marchand was tegen de lamp gelopen met een sportzak vol cash geld. Op 18 juni 2019 vielen de speurders binnen in het penthouse van de broers in Oostende. Bij huiszoekingen namen ze zes luxewagens in beslag. De procureur legde woensdag in de rechtbank uit dat de broers waren opgeklommen van kleine uitbaters van caféspelen tot zakenlui die "grote sier" maakten in Oostende.

2022-11-17 00:00:00 - Broers Marchand binnenkort voor rechtbank
Nieuws

Broers Marchand binnenkort voor rechtbank

Geld witwassen

Ze hadden een lucratieve sigarettenhandel, verkochten het frisdrankmerk Appletise aan Coca-Cola en lanceerden hun eigen cavamerk Don Jaime.

Naast hun respectabele zaken, hielden ze zich echter ook met duistere zaken bezig. Ze wasten volgens het openbaar ministerie bewust geld wit voor Ierse tabaksmokkelaars en "faciliteerden contacten", waardoor ze deel waren van een criminele organisatie.

Bedreigd door Ierse bende

De advocaat van Peter Marchand, meester Joachim Meese, wil niet dat de rechtbank zijn cliënt schuldig verklaart. Marchand voerde de geldwissels immers uit onder bedreiging van een Ierse bende, zo pleitte hij. "Het lijkt iets uit een film, maar er zijn veel elementen die aantonen dat hij dit niet zomaar heeft verzonnen."

De wisseltransacties zouden een schuldaflossing geweest zijn waar Marchand persoonlijk niets aan had. De procureur merkte echter op dat niemand dat tijdens het onderzoek kon bevestigen. "Hij gebruikt dat verhaaltje om het witwassen goed te praten", vermoedt de procureur.

Liters cava rondgevoerd

Naast het sigarettenluik is er ook een cavaluik in de zaak. De douane betrapte de Marchand-broers immers ook op een frauduleuze constructie waarbij ze vele liters van hun cava in Europa rondvoerden met als doel de accijnzen in België te ontduiken.

Belga