Nieuws

Brug­ge voert ver­bod in op ver­koop die­ren op Markt: Die­ren zijn geen speelgoed”

2022-11-15 00:00:00 - Brugge voert verbod in op verkoop dieren op Markt: "Dieren zijn geen speelgoed"

Stad Brugge stelt een verbod in op de verkoop van levende dieren op openbare markten, onder meer om impulsaankopen te vermijden. “Dieren zijn geen speelgoed. Voor je een dier koopt is het belangrijk dat je goed nadenkt over de kosten die daarbij komen."

In Brugge is er nog één verkoper van kippen en kuikens op de zaterdagmarkt. Stad Brugge kiest voor een uitfasering, zodat de handelaar niet bruusk moet stoppen.

"We zullen niet toestaan dat er nog nieuwe verkopers van levende dieren bijkomen op markten. Een ondoordachte aankoop kan leiden tot verwaarlozing, het afstaan of erger; het dumpen van dieren", zegt schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis.

Stress en vogelgriep

“We vermijden dat de dieren het veelvuldig transport naar verschillende markten moeten ondergaan. Door het transport, de kooien met beperkte afmetingen en drukke omgeving worden de dieren blootgesteld aan stress", zegt Mathijs Goderis. 

Door het verbod, wil de stad ook virusuitbraken als de vogelgriep proberen tegen te gaan. "De afgelopen jaren worden we steeds vaker geconfronteerd met een verhoogde waakzaamheid. Door de verkoop van dieren op openbare markten af te schaffen vermijden we de kans op overdracht van dergelijke besmettelijke ziekten.”

Asiel

"Mensen die op zoek zijn naar een dier raden we aan om eerst adoptie te overwegen. Via Het Blauwe Kruis Brugge worden regelmatig dieren aangeboden”, klinkt het nog.

Maar ook daar zien ze het aantal huisdieren - vooral honden impulsief gekocht tijdens de coronacrisis - stijgen:

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere