Bouw­wer­ken A11 voor 70 pro­cent klaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tijdens het bouwverlof maken we een stand van zaken op over de belangrijkste bouwwerven in West-Vlaanderen. Vandaag: de A11.

Als alles verder volgens plan verloopt rijden we volgend jaar september over de A 11. De aanleg van de 12 kilometer lange snelweg tussen Westkapelle en de Blauwe Toren in Brugge zit op schema. Dat betekent dat intussen zo’n 70 % van het werk klaar is. Om de deadline te halen wordt zelfs tijdens het bouwverlof verder gewerkt.

Bruggen

De fasering van de werfzones beperkt de hinder voor het havenverkeer. Daardoor zijn bepaalde delen van de snelweg sneller beschikbaar. Zoals het viaduct aan het Brugse aansluitingscomplex Blauwe Toren. Het betonwerk is volgende maand klaar en dan starten de voorbereidingen voor de plaatsing in het viaduct van de dubbele beweegbare brug over het Boudewijnkanaal. "De A 11 bruggen zullen in opstaande stand ongeveer 72 meter hoog zijn. Dat is redelijk hoog en zelfs hoger dan de bruggen over de Vandammesluis", zegt projectleider Koen Thys. "Dat is wel indrukwekkend en voor België een primeur. Wij hebben hier nergens beweegbare bruggen op de snelweg".

De bouw van de nieuwe havensnelweg is in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. Gemiddeld zijn er dagelijks 400 mensen aan de slag op de werf. Het hele project is op zo’n 760 miljoen euro begroot of ruim 63 miljoen euro per kilometer.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville