Nieuws

Boe­te voor rij­den in auto­lu­we zone Brug­ge? Voort­aan GAS-boete

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie in het centrum van Brugge met de wagen in één van de autoluwe zones rijdt, krijgt vanaf begin volgend jaar een GAS-boete. Nu gaan de boetes nog naar de staatskas en niet naar de stad.

Tussen begin juli en midden september hebben al 12.000 overtreders een boete gekregen. Ze zijn betrapt met een ANPR-camera, een camera met nummerplaatherkenning. Tot nu liep de stad dus de inkomsten uit die boetes mis.

2023-06-27 00:00:00 - Brugge zet ANPR-camera's in voor controles in autoluwe binnenstad
Nieuws

Brugge zet ANPR-camera's in voor controles in autoluwe binnenstad

Wij vinden dat als wij dit vaststellen, dat dan ook de boetes ons toekomen, en niet de federale overheid.

Dirk De fauw, burgemeester Brugge (CD&V)

De gas-boetes zouden de stad jaarlijks 3,8 miljoen euro moeten opleveren. Voor de verwerking werft de stad 9 nieuwe medewerkers aan.  En daarmee moet de afhandeling van overtredingen en boetes ook vlotter gaan, meent de stad.

Oppositie (N-VA) is kritisch

"Wij stellen vast dat er de voorbije twee maanden al 13.000 boetes zijn uitgeschreven," zegt Geert Van Tieghem van N-VA Brugge. "De stad maakt nu al een prognose van 65.000 boetes op jaarbasis."

"Wat onze fractie betreft mag het zeker geen pestboetebeleid worden. Zoals destijds meegemaakt met de invoering van de blauwe zone: Toen hadden we meer dan 80.000 boetes op jaarbasis, dat mag zeker nu niet het geval worden," zegt Van Tieghem.

2023-06-27 00:00:00 - Brugge zet ANPR-camera's in voor controles in autoluwe binnenstad
Nieuws

Brugge zet ANPR-camera's in voor controles in autoluwe binnenstad

Extra borden

N-VA Brugge vindt ook dat de signalisatie duidelijker moet. Nu zie je pas vaak dat je de zone niet in mag, terwijl je er al voorbij bent. Daarom komen er extra borden.

Jens Lemant
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse