Nieuws

Boe­ren­bond en ABS stap­pen naar Grond­wet­te­lijk Hof als meer­der­heid door­zet met stikstofakkoord

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Boerenbond & ABS willen dat het bijgestuurde stikstofakkoord opnieuw wordt aangepast. De landbouworganisaties stappen naar het Grondwettelijk Hof als de overheid niet aan de slag gaat met de kritische opmerkingen van de Raad Van State.

Van nul starten

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns liet al weten dat hij het akkoord niet wil aanpassen. Hij wil het goedkeuren, zoals het nu voorligt. Anders dreigt de stilstand en een vergunningenstop voor bedrijven en burgers, zegt Brouns. Als de goedkeuring er komt, dan bestaat het risico dat het decreet later wordt vernietigd, bij verdere juridische stappen zet.

"Het is duidelijk dat de fundamenten van dit akkoord zeer wankel zijn en ervoor zorgen dat jonge boeren dus geen perspectief en rechtszekerheid krijgen", stelt Maarten Moermans, ondervoorzitter van jongerenorganisatie Groene Kring. "Alleen een onderhandeling die vanaf nul start, kan oplossingen bieden."

Geen andere uitweg of keuze

Eenzelfde boodschap valt te horen bij Boerenbond dat er opnieuw mee dreigt om het decreet juridisch aan te vechten. "Indien de meerderheid tegen beter weten in blijft vasthouden aan deze manier van aanpak en het voorstel van decreet in het Vlaams Parlement goedkeurt, zien we geen andere uitweg meer dan effectief naar het Grondwettelijk Hof te stappen", besluit voorzitter Lode Ceyssens.

Hendrik Vandamme, voorzitter ABS: "Er rest ons weinig keuze: het ABS zal in een procedure stappen bij het Grondwettelijk Hof. We blijven onverminderd zeer kritisch over het gereden parcours en over de manier waarop de meerderheid, tegen beter weten in, nog steeds volhardt in de dwaling of is het eerder dwaasheid?"

De redactie