Nieuws

Bel­gi­sche vis­sers mogen moge­lijk meer tong van­gen in Ier­se Zee

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het ziet er naar uit dat Belgische vissers dit jaar nog meer tong zullen kunnen vangen in de Ierse Zee. Minister van Visserij Hilde Crevits baseert zich daarvoor op een wetenschappelijk rapport over het tongbestand. Daaruit blijkt dat er meer tong in zee zit dan eerst werd gedacht. Daarom zou het visquotum voor tong verhoogd kunnen worden.

Crevits dringt er al langer op aan om de visquota te laten bepalen op basis van recente wetenschappelijke gegevens. Tot nu toe gebeurde dat met gegevens van enkele jaren ouder. Zo blijkt uit een recent rapport dat er meer tong in de Ierse Zee zit dan eerst gedacht.

Verhoging al vanaf juli?

Daarom legt Crevits nu een voorstel op tafel om vanaf juli meer tong te kunnen vangen in de Ierse Zee. Het quotum zou dan tot 281 ton gaan, terwijl dat vorig jaar 270 ton was.

In december vorig jaar kregen de vissers nog te horen dat het wetenschappelijk advies voor 2024 een nulvangst was voor tong. Na onderhandelen mocht er uiteindelijk toch 62 ton tong gevangen worden. De 281 ton zou dus een flinke stijging betekenen voor het visquotum.

Boot visvangst
Nieuws

Vissers misnoegd over nieuwe quota visvangst, ILVO legt uit

Concreet vraagt Crevits op basis van de nieuwe gegevens aan de Europese Commissie om de verhoging van het quotum meteen te finaliseren met het Verenigd Koninkrijk, zodat de verhoging kan ingaan vanaf juli.

"Aan de vissers die het na de Brexit en met de gestegen brandstofprijzen moeilijk hebben, zal dit opnieuw zuurstof geven. Voor mij is het belangrijk om voortaan deze weg te volgen en de quota vast te leggen op basis van meer recente observaties en gegevens.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Visserij
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.