Nieuws

Vis­sers mis­noegd over nieu­we quo­ta vis­vangst, ILVO legt uit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De nieuwe quota en vangstbeperking op tong botst op weerstand. Vissers weten sinds gisteren dat ze komend jaar 60 procent minder tong mogen vangen, dat betekent voor hen een financiële ramp. Het Instituut voor visserijonderzoek ILVO legt uit waarom goede metingen zelfs net in het voordeel zijn van de visserij.

Vlaamse vissers mogen volgend jaar meer pladijs, roggen en kabeljauw uit de Noordzee vissen, maar minder tong. Dat hebben de Europese ministers van Visserij gisteren beslist. De jaarlijkse quota vangstbeperkingen worden bepaald op basis van wetenschappelijk onderzoek, om geen overbevissing te hebben.

Maar de vissers beweren dat er wel voldoende tong is. Zo laait de discussie tussen vissers en wetenschappers weer op.

2016-06-29 00:00:00 - Vissers ongerust over Brexit
Nieuws

Volgend jaar meer pladijs en rog uit de Noordzee, maar veel minder tong

Economische redenen

"Economisch is dat niet meer haalbaar. Er wordt met de wetenschapsadviezen geen rekening gehouden met wat de visser zelf ziet", zegt Geert De Groote, reder van Z.98 Windroos. 

Dat vissers naar wetenschappers wijzen heeft dus een economische reden. Toch werkt het ILVO steeds meer met hen samen om zo precies mogelijk in te schatten hoeveel vis er is. “Als er minder tong zit, dan zijn onze wetenschappelijke aanbevelingen inderdaad laag. Je kan discussiëren of wetenschappers gelijk hebben en dat is lastig, maar we zien dat we er meestal vrij dicht bijzitten", zegt Hans Pollet, die al 33 jaar de visbestanden onderzoekt.

“We willen straks voorspellen waar onze vissers morgen moeten vissen om rendabel te zijn en om de grote vissen te vangen."

Hans Pollet, Visserijbestand ILVO Oostende

Het ILVO beseft dat de vangstbeperkingen op basis van hun adviezen hard zijn. Daarom wil het nog preciezer voorspellen. Met camera's aan boord verzamelen ze gegevens, ook op basis van DNA-onderzoek in waterstalen “We willen straks voorspellen waar onze vissers morgen moeten vissen om rendabel te zijn en om de grote vissen te vangen, en de kleintjes te mijden."

Volgens het ILVO is het normaal dat vissers misnoegd zijn, maar wetenschappelijk onderzoek zal de sector op termijn, mogelijk boven water houden. Wat het klimaat zal doen met de visbestanden, is minder helder.

Stefaan Kerger
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere