Nieuws

Audit Vlaan­de­ren: vast­goed­deal bur­ge­mees­ter Moor­s­le­de is belangenvermenging’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede is wel degelijk zijn boekje te buiten gegaan, bij een stuk landbouwgrond dat hij kocht, en twee jaar later met ruim 200.000 euro winst weer verkocht. Dat is de conclusie van een rapport door Audit Vlaanderen.

Dat spreekt over ‘een staat van belangenvermenging’, maar burgemeester Vergote is niet onder de indruk. Intussen loopt ook nog altijd een gerechtelijk onderzoek naar de verkoop met voorkennis.

Alles draait rond een stuk landbouwgrond in de Millesteenstraat, dat burgemeester Ward Vergote in 2017 privé aankocht en goed twee jaar later met een forse winst van ruim 200.000 euro opnieuw verkocht. De grond heeft de optie uitbreidingsgebied van een ambachtelijke zone. De burgemeester handelde dus met voorkennis, stelt het rapport van Audit Vlaanderen. In het rapport staat: "De heer Vergote stelde in zijn hoedanigheid van burgemeester handelingen in een dossier waarin hij persoonlijke belangen had en waardoor hij zich blijkbaar in een staat van belangenvermenging plaatste. Hij handelde niet in overeenstemming met de bepalingen van het decreet Lokaal Bestuur, noch met de deontologische code en het huishoudelijk reglement van de gemeente Moorslede."

Burgemeester relativeert

Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Bart Somers stelt de gemeente Moorslede nu onder verscherpt toezicht. Tegen de verdachte gronddeal loopt ook nog altijd een onderzoek bij het parket. Maar de burgemeester van Moorslede is niet onder de indruk van de eindconclusie van het rapport. Ward Vergote: "Als je de audit goed leest, zal je zien dat ik vrijgesproken ben. Behalve voor een paar onbelangrijke vergaderingen waarop ik aanwezig was. Het is niet omdat je eens te snel rijdt, dat men je rijbewijs moet afnemen. "

Provinciegouverneur Decaluwé nodigt Vergote en de schepen van ruimtelijke ordening uit op audiëntie voor een gesprek. Coalitiepartner STERK houdt zich voorlopig op de vlakte, Oppositiepartijen N-VA en PRO eisen dat de burgemeester een stap opzij zet.

Moorslede is niet de enige gemeente waar de burgemeester in opspraak komt voor belangenvermenging. Er lopen gelijkaardige onderzoeken tegen enkele andere West-Vlaamse burgemeesters, onder andere tegen die van Staden

Bekijk ook:

Belga