Nieuws

Ward Ver­go­te rea­geert op schor­sing en duidt zelf opvol­ger aan: ik ben al genoeg gestraft”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteren raakte het nieuws bekend dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten Ward Vergote als burgemeester van Moorslede schorst. Er moet dus voor de komende vier maanden een waarnemend burgemeester aangesteld worden. Het is een vraagstuk dat voor heel wat discussie binnen de meerderheid.

Gwendolyn Rutten schorst Vergote vanaf augustus voor belangenvermenging bij de aankoop van een stuk grond met winst. Eerder gaf de rechtbank hem daarvoor een jaar uitstel en een geldboete van 8.000 euro. De schorsing komt desondanks hard aan bij Vergote.

“De schorsing is een doemscenario dat ik niet meer verwachtte. Ik ben al genoeg gestraft. De rechter legde mij een jaar geleden geen politiek verbod op en stelde in zijn vonnis dat er van opzettelijk verkeerd handelen geen sprake was. Dat minister Rutten mij zelf niet hoorde in deze zaak, komt dubbel zo hard aan”, klinkt het bij de burgemeester.

Ward vergote
Nieuws

Gwendolyn Rutten schorst burgemeester Ward Vergote na veroordeling

"Dat minister Rutten mij zelf niet hoorde in deze zaak, komt dubbel zo hard aan.”

Ward Vergote, burgemeester Moorslede

Zelf opvolger aangeduid

De schorsing betekent ook dat er een opvolger voor Vergote moet worden aangesteld. Gewoontegetrouw kijkt men daarvoor in de richting van de eerste schepen, Sherley Beernaert. Maar nu blijkt dat Vergote de aanduiding van een waarnemend burgemeester al een tijdje geleden regelde. De keuze viel op Nessim Ben Driss, vierde schepen en partijgenoot van Vergote. En da's niet naar de zin van Beernaert. Zij betreurt de beslissing. 

Politicoloog Herwig Reynaert legt de situatie uit en begrijpt de discussie. “Een burgemeester kan bij een korte, tijdelijke afwezigheid zelf een schepen aanduiden. Als hij dat niet doet, wordt dat automatisch de eerste schepen. De vraag is nu of het hier gaat om een korte, tijdelijke afwezigheid.”

Sherley Beernaert
Nieuws

Coalitiepartner van geschorste burgemeester reageert verbolgen: “Beschamend”

"De vraag is nu of het hier gaat om een korte, tijdelijke afwezigheid.”

Herwig Reynaert, politicoloog

De lijst van Vergote, Visie, stelt later deze maand alle kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Nessim Ben Driss wordt lijsttrekker. Opvallend: ook Vergote zelf zal op de lijst staan. Hij zegt de lokale politiek dus nog geen vaarwel.

Lorenzo Dejonghe
Celien Tanghe