Nieuws

Coa­li­tie­part­ner van geschors­te bur­ge­mees­ter rea­geert ver­bol­gen: Bescha­mend”

Sherley Beernaert

Burgemeester Vergote (Visie) van Moorslede is door Binnenlands Bestuur geschorst na de veroordeling wegens belangenvermenging en de tuchtprocedure die daarop volgde. En dan verwacht je dat de eerste schepen waarnemend burgemeester wordt, in dit geval Sherley Beernaert van coalitiepartner Sterk. 

Sherley Beernaert, eerste Schepen Moorslede: “Uiteindelijk heb ik Ward Vergote aan de lijn gehad. Die heeft mij laten weten dat Nessim Ben Driss (Visie) als waarnemend burgemeester zal aangesteld worden. Heel betreurenswaardig. Uiteindelijk blijkt dat Ward Vergote nog altijd de touwtjes in handen wil houden en dus niet de gebruikelijke gang volgt van de eerste schepen die de geschorste of afwezige burgemeester gaat opvolgen. Dat betreuren we heel sterk en vragen ons af of dat ook wettelijk is.”

Ward vergote
Nieuws

Gwendolyn Rutten schorst burgemeester Ward Vergote na veroordeling

“Dit betreuren we heel sterk en vragen ons af of dat ook wettelijk is.”

Sherley Beernaert

Ward Vergote was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Coalitiepartner Sterk is niet te spreken over het gebrek aan communicatie binnen de meerderheid. “We vinden het echter heel beschamend dat we het nieuws zelf via de pers hebben moeten vernemen, dat we dit niet rechtstreeks van de burgemeester mochten vernemen.”

Oppositie

Het is niet duidelijk of de oppositie op een extra gemeenteraad aandringt n.a.v. de schorsing. Maar vast staat dat niemand de gemeente in een politiek vacuüm wil storten, ook de oppositie niet. Gert-Jan Hovaere, N-VA (Oppositie): “Een veroordeelde burgemeester die afgezet wordt door de minister. We hebben altijd gezegd: “Vanuit de oppositie willen we steun leveren.” We gaan de gemeente uiteraard niet aan zijn lot overlaten. Maar laat ons vooral verder kijken. We staan 4 maanden voor de verkiezingen. Dat is belangrijk. We kunnen nu duidelijk een signaal geven aan de kiezer.”

Vertrouwensbreuk

Kortom, wil de kiezer dus meer van hetzelfde of niet? Door de hele zaak is er wellicht een vertrouwensbreuk tussen de mensen en de politiek en daar moet dringend aan gewerkt worden, zo blijkt. Ward Gillis, Pro (Oppositie): “Aan de andere kant moeten de mensen ook wel beseffen dat niet iedereen die aan politiek doet het slecht voor heeft. Er zijn veel mensen die goed werk doen en die de afgelopen zes jaar goed gepresteerd hebben.”

Visie, de partij van de burgemeester, wilde niet reageren.

De redactie