Asiel­zoe­kers in Poel­ka­pel­le krij­gen telescopen

De bewoners van het asielcentrum in Poelkapelle kunnen voortaan in de ruimte turen. De Volkssterrenwacht Armand Pien van Gent bezorgde  Fedasil twee telescopen.

Met het project "Sterren schitteren voor iedereen" wil initiatiefnemer Jean-Pierre Grootaerd wetenschap dichter brengen bij de bewoners van het centrum.

Iedereen moet de kans krijgen om naar de sterren te kijken. Dat is het uitgangspunt van het project "Sterren schitteren voor iedereen" van de Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent. In totaal deelden ze de afgelopen twee jaar zo'n tweehonderd sterrenkijkers uit in tehuizen en scholen in binnen- en buitenland.

Jean-Pierre Grootaerd is bezieler van het project en werkt al jaren als vrijwilliger bij de Universiteit van Gent en de Volkssterrenwacht. Samen met een ploeg vrijwilligers bouwen ze eigenhandig mobiele telescopen. Het geld voor de telescopen voor Fedasil kregen Jean-Pierre en zijn collega's dankzij een schenking. "Het is de eerste keer dat we een telescoop geven aan asielzoekers. Heel mijn team stond meteen achter dit idee", zegt Grootaerd.

Astrolab Ieper zal zorgen voor de begeleiding. "Het lijkt me heel fijn om met de asielzoekers naar de sterren te kunnen kijken omdat dit een nieuwe wereld is voor ons allemaal. De sterren hebben iets bijzonder en het is heel uitdagend om samen een stukje magie te ontdekken", zegt Sofie Desseyn, directeur van het opvangcentrum.

Belga
Ben Storme