Nieuws

Asiel­cen­trum Koksij­de sluit tegen zomer

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het asielcentrum bij de luchtmachtbasis van Koksijde zal nog voor de zomer sluiten. Dat heeft Staatssecretaris voor asiel en migratie Nicole De Moor laten weten aan het Koksijdse gemeentebestuur.

Alles draait rond de 37 containers die zonder vergunning in het asielcentrum staan. Er loopt nog altijd een procedure.

Maar De Moor wacht de uitslag nu niet af en laat weten dat het asielcentrum zal sluiten op 30 juni dit jaar. Tot die tijd zal de bezetting geleidelijk dalen. Dat is ook wat het gemeentebestuur van Koksijde altijd gewild heeft. Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Dat was uiteraard te verwachten, want die bouwovertredingen waren niet regulariseerbaar. 37 containers, de bestemmingswijziging die moest gebeuren, zijn geweigerd geweest omdat het gewoon wettelijk niet kan. De minister heeft eieren voor haar geld gekozen en gezegd dat ze het centrum zal verlaten tegen het einde van juni."

"Niemand staat boven de wet"

Burgemeester Marc Vanden Bussche.“Als burgemeester heb ik altijd gepleit voor een spreiding van de asielzoekers over alle Belgische gemeenten. Ik vind dat Koksijde de afgelopen jaren haar warm hart heeft getoond en meer dan haar plicht heeft gedaan. Het is ook een bewijs dat niemand boven de wet staat.”

Bart Coopman
Andy Debo