Nieuws

Arche­o­lo­gen zul­len 4 gevon­den ske­let­ten onderzoeken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De vier skeletten die gisteren ontdekt zijn bij graafwerken aan de voormalige Veurnse suikerfabriek worden door archeologen onderzocht. Nadien keren de menselijke resten en schedels terug naar Veurne. Mogelijk gaat het om waardevolle vondsten uit de middeleeuwen. In de buurt van de vindplaats in Rodestraat lag vroeger de roemrijke Sint-Niklaas-abdij.

Ook vandaag zijn archeologen nog aan het werk. Opvallend is dat enkele lichamen op hun buik liggen. Maar één skelet van gisteren blijkt erg goed bewaard. Het ligt nu al voor onderzoek bij de archeologen van Baac in
Gent.  Peter Roose, burgemeester: "Het zijn nu allemaal nog vermoedens op basis van de geschiedenis die we kennen. Er lagen geen andere stukken bij. We hebben nog geen potten of scherven. Maar het moet wel een begraafplaats geweest zijn van een aantal personen binnen de omgeving van de abdij."

Geplunderd en vernield

De Sint-Niklaasabdij was destijds in Veurne belangrijk. Het is de enige Norbertijnenabdij in West-Vlaanderen. Je kunt ze vergelijken met Tongerloo of Grimbergen. Van de historische abdij zelf rest nu niets meer. Ze is door de geuzen geplunderd en vernield in 1578.

Werken veurne
Nieuws

Wegenwerkers ontdekken stoffelijke resten: "wellicht liggen er nog"

Skelet1
Skelet2
Skelet3
Skelet4
Skelet5
De redactie