Nieuws
 | update 

Applaus voor fiet­sers op Wereldfietsdag

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het is vandaag ‘Wereldfietsdag’. Op veel plaatsen in West-Vlaanderen zijn fietsers op applaus onthaald. In Zwevegem stond een applausteam al voor acht uur op het fietspad langs het kanaal om fietsers op weg naar school of het werk te feliciteren.

Met de Applausdag willen de initiatiefnemers fietsers bedanken en aanmoedigen, omdat zij kiezen voor het slimste, gezondste en meest milieuvriendelijke vervoersmiddel. Ook in Zwevegem krijgen de fietsers applaus. De gemeente wil dan ook zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen. Zij die al overtuigd zijn, reageren positief op de fietsdag. 

"De fietssnelweg die hier gebouwd is, is een positieve zaak. Ik gebruik die elke dag. Ik heb zelfs een bedrijfswagen en die staat gewoon thuis. Dat we daarvoor applaus krijgen, is wel een keer leuk", vertelt een fietser. 

"Ik heb zelfs een bedrijfswagen en die staat gewoon thuis. Dat we daarvoor applaus krijgen, is wel een keer leuk."

Fietser in Zwevegem

Evaluatie

Bedoeling is daarnaast om automobilisten te inspireren en beleidsmakers te laten zien dat veilige fietsinfrastructuur werkt. In Zwevegem heeft het gemeentebestuur in elk geval aandacht voor de infrastructuur. Er staat binnenkort dan ook een evaluatie van het parkeer- en circulatieplan op de agenda. 

"We zullen zien of we de fietszone al dan niet moeten uitbreiden, inkorten of  suggestiestroken toevoegen. We hebben ook aan de bevolking gevraagd hoe het nog beter kan", legt burgemeester Marc Doutreluingne uit. 

Fietsdag 2

Aantal fietsdoden stijgt

Toch blijven fietsers uiterst kwetsbaar. Dat blijkt uit het aantal verkeersdoden. Vorig jaar lieten er in West-Vlaanderen 18 fietsers het leven in het verkeer. Dat zijn er drie meer dan het jaar daarvoor. 

"Het probleem is de mentaliteit in het centrum van een stad of gemeente. Vaak waant de auto zich nog altijd koning en wordt de fietser nog te weinig gerespecteerd, ondanks alle maatregelen, ondanks de fietszone, ondanks suggestiestroken...", klinkt het bij Doutreluingne. 

Wereldfietsdag is ook de start van de campagne ‘30 Dagen Minder Wagen', waarvan Zwevegem een campagne van een van de ambassadeursgemeenten is.

Fietsdag 3
Stefaan Six
Belga
Celien Tanghe