Nieuws

Actie­dag ACOD: ook pro­test aan zie­ken­huis AZ Sint-Jan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zes dagen voor de verkiezingen voert de socialistische vakbond ACOD actie. Er is hinder bij het openbaar vervoer. Hier en daar zijn ook openbare diensten zoals het zwembad dicht door de staking. Aan het AZ St.-Jan Ziekenhuis in Brugge was er een flyeractie. Besparen op de gezondheidszorg kan volgens het ABVV helemaal niet meer.

Al van 8 uur vanmorgen voerde het ACOD actie aan het ziekenhuis in Brugge. Niet toevallig nu, net voor de verkiezingen van nu zondag, en met besparingen die op til zijn.

"Ze willen dat België 30 miljard bespaart en dan horen we bepaalde politieke partijen die ook zeggen dat ze dat willen vinden in de zorg", vertelt Alexander Haesaer van het ABVV-ACOD West-Vlaanderen. "En daarom staan we ook hier voor het AZ Sint-Jan in Brugge. Dit is het laatste publieke ziekenhuis en dat is onze beste kans op betaalbare zorg."

Actiedag4

Ook tegen privatisering van de zorg

De vrees bij de vakbonden is dat ook de zorg niet zal ontsnappen aan besparingen. De bezuinigingsregels die Europa oplegt voor de komende jaren, kunnen volgens het ABVV niet op de kap van zij die nu al kampen met hoge zorgfacturen.

"Er mag absoluut niet bespaard worden in de gezondheidszorg en zeker niet in de openbare diensten. Er is al genoeg bespaard geweest in de laatste tien jaar. Enorm veel besparingen gehad in de openbare diensten."

De actie aan het AZ Sint-Jan in Brugge is ook een oproep tegen de mogelijke verdere privatisering van de zorg.

Er is niet massaal opgeroepen om te staken, want acties kunnen ook kiezers tegen de borst stoten.

Actiedag3
Stefaan Kerger
Andy Debo

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.