Nieuws

Geduld is op”: leer­lin­gen voe­ren actie voor meer ver­keers­vei­lig­heid aan school

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Al sinds begin 2020 is er in Kortrijk elke ochtend verkeersellende in de Burgemeester Felix de Bethunelaan. Door de aanslepende werken aan de stationstunnel. Het geduld van buurtbewoners en de scholen in de buurt is op. Vanmorgen hebben honderden leerlingen en bewoners actie gevoerd voor meer verkeersveiligheid, onder andere op de oversteekplaatsen en aan de rotonde. Volgens schepen Axel Weydts is een einde van de onveilige situatie in zicht. "Nog dit jaar opent de tunnel aan het station", zegt hij.

"Mijn moeder is hier onder een betonmolen terechtgekomen"

Leerkracht Michiel Duponselle

Een duidelijk signaal is het dat het de scholengemeenschap hoog zit. Er is 's morgens geen doorkomen aan in de Burgemeester De Bethunelaan in Kortrijk. Elk ochtend loopt alles vast. Het drukke verkeer en zwaar transport beperken het zicht en brengen de verkeersveiligheid van de kinderen in gevaar.

"Ik geef hier nu al een jaar les", vertelt Michiel Duponselle, leerkracht aan het Atheneum. "Er zijn intussen al twee zware ongevallen gebeurd, waaronder met mijn moeder ook, die onder een betonmolen is terecht gekomen, tijdens het sluiten van de schooluren."

Honderden kinderen van 3 scholen liepen in kringetjes en staken daarbij telkens over op de zebrapaden uit protest tegen de aanhoudende verkeersproblemen. En die hebben vooral te maken met de werkzaamheden in de stationsbuurt.

Bewoner Bart Derolez: "De tunnel die maar niet open gaat en die al een jaar moest open zijn. En we krijgen daar als bewoners heel weinig communicatie over, wat we heel storend vinden, natuurlijk. En wij vinden het ook heel jammer dat er een aantal zware ongevallen zijn moeten gebeuren en zelfs dat heeft bij het stadbestuur niet veel reactie teweeggebracht."


De scholen dringen er bij de leerlingen op aan om fluo te dragen om de zichtbaarheid te verhogen.
Actie verkeer kortrijk 2

"Even geduld: tunnel opent nog dit jaar" (reactie schepen Axel Weydts)

De schepen van mobiliteit en openbare werken van Kortrijk Axel Weydts vraagt de scholen en de inwoners nog even geduld te hebben. Nog voor eind dit jaar opent de nieuwe tunnel in de stationsomgeving, zegt hij.

Axel weydts kortrijk
Nieuws

"Even geduld: tunnel aan station opent nog dit jaar": schepen Kortrijk reageert op verkeersactie

Stefaan Six
Andy Debo