Nieuws

Actie in Brug­ge voor meer werk­ge­luk op school

Geluk1

Op het Stationsplein van Brugge verzamelden woensdag Brugse leerlingen, leerkrachten en directies voor een symbolische actie rond meer werkgeluk op school. Howest en Brugge 2030, het project rond de kandidatuur van de stad voor culturele hoofdstad, organiseerden de actie samen naar aanleiding van de Dag van Geluk. Leerlingen konden er samen werken aan een kleurrijke vlag die de actie kracht moest bijzetten.

Om het werkgeluk bij leraars te verbeteren, zetten de Howest-collega's het project Kapitein Werkgeluk op. In het kader van dat project werd woensdag een grote vlag op het Stationsplein van Brugge gelegd. Daarop stond de vraag 'Wat is jouw beeld van geluk?'. Alle aanwezige leerlingen en leerkrachten konden met kleurrijke stiften hun antwoord op die vraag neerpennen. In totaal kwam een honderdtal mensen iets op de vlag schrijven.

Geluk1
Geluk2
Geluk3
Geluk4
Geluk5

Zeven op tien gelukkig

Met de vlag werd aandacht gevraagd voor meer werkgeluk bij leerkrachten. "Uit een eigen bevraging blijkt dat acht op de tien leraren vinden dat er meer kan worden gedaan om het thema werkgeluk te integreren in het beleid van de school en de dagelijkse werking", zegt Howest-onderzoeker Sarah Daniels. "Met alle negatieve berichtgeving over het onderwijs zou je bijna vergeten dat er ook veel werkgeluk te vinden is in deze sector. Zo geven zeven op de tien leraars aan zich gelukkig te voelen op het werk, al mogen er wel meer initiatieven genomen worden om het welbevinden nog te verbeteren, zo blijkt uit de cijfers."

“Met alle negatieve berichtgeving over het onderwijs zou je bijna vergeten dat er ook daar veel werkgeluk te vinden.”

Sarah Daniels

Ook de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock kwam de actie een hart onder de riem steken. "Een warm Brugge is een stad waar de inwoners gelukkig zijn. En daar hoort sowieso ook geluk op de werkvloer bij. Ik steun dit initiatief dan ook voor honderd procent. Een aangename werkomgeving is iets waar we bij de volledige cluster Cultuur ook ten volle op inzetten."

Belga
Ben Storme