Nieuws

Actie hoge vast­goed­prij­zen: Voor­rang aan star­ten­de kopers”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Als je vandaag een huis wil kopen, dan kun je maar beter spaargeld meekrijgen van thuis, of al heel fors gespaard hebben. Dat is de stelling van politieke partij Vooruit die vanmorgen actie voert in de treinstations tegen te hoge vastgoedprijzen. Ook in Oostende was er een actie.

Volgens Vooruit krijgen te veel mensen het te moeilijk om een woning te kopen.

"We zien dat er steeds meer mensen actief worden op de woonmarkt komen als investeerder", zegt Jeroen Soete, fractieleider Vooruit in Oostende.

"Voorrang aan startende kopers"

"De startende koper schiet daar bij in. We willen dat de overheid voorrang geeft aan startende kopers. Dat zijn vooral jonge mensen die op zoek gaan naar hun woondroom. Ze worden weg geconcurreerd met hogere prijzen door zij die al een eerste huis hebben en gestimuleerd worden met een fiscale aftrek om een tweede woning te kopen én te verhuren."

"Verlaging registratierechten"

Vooruit pleit daarom voor een radicale verlaging van de registratierechten bij de notaris van drie naar nul procent. De situatie wordt nu zo schrijnend dat het niet alleen voor jongeren in centrumsteden erg duur wordt, maar overal en voor heel veel mensen erg moeilijk is.

De leden van Vooruit delen flyers uit en roepen mensen op om hun petitie te tekenen voor betaalbaar wonen.

Stefaan Kerger