Nieuws

Acid blijft voor­lo­pig bij beslis­sing om niet in beroep te gaan, én wat met het inge­za­mel­de geld?

Acid rechtbank 22 februari 2024

YouTuber Acid, ofwel Nathan Vandergunst uit Blankenberge geeft voor eens en voor altijd duidelijkheid in het proces tegen een voormalig Reuzegomlid. "Mijn advocaat zegt dat ik in beroep moet gaan, omdat de straf ridicuul is. Maar in mijn hoofd 'it is done'", zegt hij in een nieuwe video op YouTube.

Volgens verschillende media had Nathan Vandergunst al beslist om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling van 3 maanden cel met uitstel, 800 euro boete en een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro, voor elektronische belaging en laster.

Maar Vandergunst heeft zelf nooit bevestigd dat hij in beroep zou gaan tegen zijn straf. Ook aan onze redactie antwoordde hij nog dit op de vraag of hij in beroep zou gaan: "Ik denk het niet, het heeft al geld genoeg gekost."

Acid rechtbank brugge 22 februari
Nieuws

3 maanden gevangenisstraf met uitstel voor zichtbaar aangedane Acid

"Vrijspraak"

Zijn advocaat, Walter Van Steenbrugge, daarentegen wil nog altijd voor de vrijspraak gaan en dus in Hoger Beroep gaan op basis van de vrijheid op meningsuiting.

Volgens Acid is het genoeg geweest. "We hebben ons punt bewezen, justitie heeft gefaald", zegt hij. Vandergunst vindt vooral dat het proces al veel geld heeft gekost en wil niet nog langer in onzekerheid leven. Onderaan zijn video schrijft hij wel nog dit: "Ik heb nog niks officieel beslist ivm in Hoger Beroep gaan, dit is iets die ik de komende weken ga overleggen en beslissen samen met mijn advocaat, maar er is nog niks officieel ingediend." Hij kan dus nog altijd in beroep gaan.

Vandergunst blijft intussen trots op wat hij met het proces bereikt heeft. "Wij hebben iets bewogen. Die straf op mijn strafblad zal ik met trots de rest van mijn leven meedragen." Daarmee refereert hij naar zijn celstraf met uitstel die wel op zijn strafblad komt te staan. De werkstraf die de veroordeelde Reuzegommers in de zaak Sanda Dia hebben gevraagd, komt niet op hun strafblad.

Acid zelf heeft niet om zo'n werkstraf gevraagd, omdat hij "niet dezelfde straf wou krijgen als die Reuzegommers."

Wat met het ingezamelde geld?

Na zijn veroordeling werden tal van crowdfundingsacties op poten gezet om Acid te helpen die schadevergoeding van voorlopig 20.000 euro te betalen. Waarom voorlopig? Een financieel onderzoek moet nog aantonen of dat bedrag klopt, want de ouders van het voormalig Reuzegomlid die Acid voor de rechtbank hebben gedaagd vragen 200.000 euro schadevergoeding.

Na de bewuste video zou hun sterrenrestaurant in het Antwerpse een pak negatieve recensies en noshow-reservaties hebben ontvangen. De schadevergoeding kan dus nog meer of minder zijn.

Die donderdagavond zelf heeft Vandergunst een eigen steunactie geopend en de andere laten blokkeren "om een overzicht te bieden in de chaos", zei hij toen. Nu staat de teller van de actie op een dikke 160.000 euro, aan de hand van bijna 16.000 donaties. Maar wat gaat Vandergunst doen met dat geld?

"Zo'n hoop geld brengt kak met zich mee", reageert Vandergunst. "Sommige mensen hebben al klacht ingediend die denken dat ik misbruik maak en dat geld in eigen zak wil steken."

ACID
Nieuws

Crowdfundingsactie Acid levert meer dan 160.000 euro op

Sanda Dia Foundation

Acid heeft zondagnamiddag gesproken met de papa van Sanda Dia, zijn vrouw en zijn advocaat Sven Mary. Dat bevestigt ook Ousmane Dia, de vader van Sanda. Acid wil het overschreden bedrag naar de Sanda Dia Foundation wil storten. "Ze hebben gezegd dat ze het een mooi initiatief vinden en dat ze zich gesteund voelen door alles wat ik doe en dat ze het vreselijk vinden hoe ik gestraft ben", vertelt Acid.

Voorlopig is de vzw nog niet erkend als goed doel door België. Daardoor zou Acid ook nog een fiks bedrag moeten afgeven aan de fiscus. Normaal is een donatie aan een goed doel fiscaal aftrekbaar, maar hier zou dat dus voor problemen kunnen zorgen. Al lijkt de YouTuber daar voorlopig niet mee bezig te zijn.

Op de boekvoorstelling van Ousmane Dia over de dood van zijn zoon, reageerde hij kort op de veroordeling van Vandergunst. "Hij heeft zijn hart gevolgd. Er zijn in deze maatschappij heel veel 'Acidden', maar die hebben niet de mogelijkheden om te doen wat Acid heeft gedaan. Ik waardeer wat hij heeft gedaan voor mij en voor mijn zoon."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere