Acht jaar cel gevorderd voor gewelddadige juwelenroof Knokke
Een 46-jarige Nederlander hangt in de Brugse correctionele rechtbank acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor zijn aandeel in een gewelddadige juwelenroof. Een werkneemster van een juwelierszaak werd thuis in Brugge overvallen, waarna de daders in Knokke juwelen ter waarde van een miljoen euro meegraaiden.
De Brugse politie werd op 23 februari 2023 kort voor 21 uur opgeroepen voor een diefstal met geweld in Sint-Andries. Het slachtoffer was op haar oprit verrast door twee gemaskerde mannen met een Nederlands accent. De vrouw moest op de grond gaan liggen en werd gekneveld met spanbandjes. Bovendien hielden de daders haar voortdurend onder schot met een vuurwapen.
De overvallers bleken het gemunt te hebben op de codes van het alarmsysteem en de kluis van de juwelierszaak waar ze werkte. Een van de daders vertrok uiteindelijk met de Audi A3, de sleutels en de gsm van het slachtoffer naar Knokke.
Om 20.26 uur kreeg de lokale politie een melding over een inbraak bij juwelier Baunat in de Kustlaan. De inspecteurs zagen nog net hoe iemand met een zware zak het pand verliet.
Tijdens de daaropvolgende achtervolging werden de banden van de Audi lekgeschoten. Het voertuig reed zich vervolgens vast in een doodlopende straat in Knokke, maar beide inzittenden probeerden nog het hazenpad te kiezen. Michel de H. (46) kon echter gehurkt naast een tuinhuis aangetroffen worden. In de wagen ontdekte de politie de gestolen juwelen ter waarde van ongeveer een miljoen euro.
Traumatische ervaring
De burgerlijke partijen wezen op de grote gevolgen van de feiten. Het slachtoffer ging na vier dagen al opnieuw aan het werk, maar is sinds juni alsnog uitgevallen met posttraumatische stress. Daarom werd een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro en een morele schadevergoeding van 5.000 euro gevorderd. Het slachtoffer, dat ondertussen ontslagen werd, verklaarde dat het altijd haar droom was om in een dergelijke juwelierszaak te werken. "Ik werkte er nog maar vier maanden toen die droom in een ware nachtmerrie veranderde", klonk het. De dertiger benadrukte dat ze ware doodsangsten had uitgestaan. "Ik zal nooit meer de onbevangen persoon zijn die ik voordien was."
De raadsman van de juwelierszaak vorderde een voorlopige schadevergoeding van 200.000 euro. Daarbij werd opgemerkt dat sommige juwelen beschadigd waren. Volgens de burgerlijke partij is de omzet ook fors gedaald, omdat klanten en personeelsleden niet meer naar de zaak durven te komen. "De andere twee hazen zijn nog aan het vliegen", verwees de advocaat van Baunat naar de gevluchte kompanen van de beklaagde.
Al veroordeeld in buitenland
Het openbaar ministerie legde uit dat het drietal de overval heel zorgvuldig gepland had. Zo beschikten ze elk over een specifiek gsm-nummer dat pas twee maanden eerder geactiveerd werd. Op 20 december 2022 werd zelfs al een tracker onder het voertuig van het slachtoffer geplaatst.
Michel de H. beriep zich in zijn eerste verhoor op zijn zwijgrecht. Later gaf hij toe dat iemand uit het criminele milieu hem in Rotterdam had benaderd voor een klus. Door mee te werken zou de Zeeuw zijn schuld van 10.000 euro aflossen. De dag van de feiten werd hij naar eigen zeggen door twee kompanen opgehaald aan de McDonalds in Dordrecht.
Procureur Emilie Lingier merkte op dat de beklaagde in Europa al zes veroordelingen opliep, onder andere voor heling, fraude en verboden wapens. In dat laatste dossier had hij de Franse gevangenis pas op 3 januari 2023 verlaten. In die omstandigheden vorderde het OM acht jaar effectieve gevangenisstraf.
"Ik vind het heel erg voor mevrouw wat er gebeurd is"
Opgegroeid in crimineel milieu
De verdediging pleitte dat de H. niet betrokken was bij de voorbereiding van de feiten. "Hij kan het brein niet zijn, want hij zat zelfs nog in de cel toen het voertuig in december al eens gevolgd werd", aldus advocaat Maya Vanden Bogaerde. Naar eigen zeggen wist de Nederlander zelfs onderweg naar Brugge nog niet precies wat er zou gebeuren.
De beklaagde werd op basis van zijn kleding herkend door het slachtoffer, maar blijft toch volhouden dat hij enkel buiten op de uitkijk stond. "Maar hij schaamt zich wel voor wat er gebeurd is met dat slachtoffer. Hij beseft welke gevolgen die feiten hebben." Anderzijds gaf de Zeeuw wel toe dat hij de vluchtwagen bestuurde en de juwelen buitmaakte.
Ten slotte werd opgeworpen dat de H. in een crimineel milieu opgroeide. Door de lange voorhechtenis zou hij beseft hebben dat hij zich moet herpakken. Vanden Bogaerde stelde dan ook voor om een mildere straf uit te spreken, deels met uitstel. "Ik vind het heel erg voor mevrouw wat er gebeurd is", zei de veertiger in zijn laatste woord.
De rechter doet uitspraak op 16 april.