Aantal meldingen van aanranding of verkrachting na spiking verdubbeld: “onrustwekkende cijfers”
Het aantal meldingen van aanranding en verkrachting na spiking in West-Vlaanderen is de afgelopen zes jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid Franky Demon (cd&v) opvroeg. Spiking is het toedienen van drugs, medicatie of alcohol aan een persoon zonder dat die daar weet van heeft, vaak via een drankje tijdens het uitgaan. Cd&v wil dit fenomeen een halt toeroepen.
In West-Vlaanderen is het aantal meldingen van aanranding of verkrachting na spiking op zes jaar tijd met 127 procent gestegen. Een op de vijf meldingen komt uit Oostende. Politiezone Vlas, met onder meer Kortrijk, volgt op de tweede plaats met 14 procent. De cijfers van eind vorig jaar zijn daarin nog niet meegenomen. De zones Brugge en arro Ieper vertegenwoordigen elk bijna acht procent van de incidenten.
Kamerlid Franky Demon (cd&v) vindt de cijfers onrustwekkend: “Steeds vaker hoor je getuigenissen van mensen die het slachtoffer worden van spiking en overvallen of aangerand worden. Wie uitgaat zou onbezorgd plezier moeten kunnen maken en niet bang moeten zijn om drugs aan te treffen in hun drankje.”
'Studentenflik'
De minste meldingen doen zich voor in politiezone Spoorkin, waar er geen gevallen werden gemeld tussen 2017 en 2023. Het kan wel zijn dat niet alle incidenten zijn aangegeven en de cijfers in de realiteit nog hoger liggen.
Cd&v wil de bestaande initiatieven nog verder uitbreiden en de veiligheid in uitgaansbuurten in heel het land verhogen. "In studentenbuurten willen we zorgen voor een ‘studentenflik’ die makkelijk aanspreekbaar is en waarbij jongeren terecht kunnen met hun vragen. Dat is nu al het geval Leuven en Hasselt.”
Slachtofferhulp
Naast het opdrijven van de algemene veiligheid, wil de partij meer inzetten op preventie en slachtofferhulp. “Grensoverschrijdend gedrag is sowieso onacceptabel. We willen het mogelijk maken voor slachtoffers om op een laagdrempelige manier online aangifte te doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag via Police-on-Web.”
De Zorgcentra Na Seksueel Geweld, oftewel ZSG’s, spelen ook een sleutelrol in de behandeling van slachtoffers van spiking. “Het regeerakkoord voorziet in een structurele uitrol van die ZSG’s en dat is een zeer goede zaak. We moeten ervoor zorgen dat de slachtoffers van spiking doorstromen naar de ZSG’s”, aldus Demon.