Zorgcentrum na Seksueel Geweld ontvangt kwart meer slachtoffers, ook van ‘spiking’
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
In het Zorgcentrum na Seksueel Geweld in Rumbeke, bij AZ Delta in Roeselare, is er een toename van slachtoffers van seksueel geweld: van 400 naar 500 meldingen per jaar. Daarbij ook gevallen van spiking. Ze roepen slachtoffers ook op om zo snel mogelijk naar het zorgcentrum te gaan. Daar testen ze niet alleen op seksueel misbruik, maar ook op intoxicatie en dus mogelijke verdoving. En nog belangrijker: ze begeleiden er de slachtoffers na het serieuze trauma.
In Kortrijk hebben zich intussen al zeker 16 slachtoffers gemeld van 'spiking' in de uitgaansbuurt. De jonge vrouwen werden seksueel misbruikt nadat er stiekem ketamine in hun drankje werd toegediend.
Maar hoe verwerk je iets wat je niet bewust hebt meegemaakt? Daar proberen ze in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld slachtoffers van bijvoorbeeld 'spiking' in te begeleiden.
Sarah Ruyssinck is klinisch psycholoog: "Eigenlijk gaan wij deze slachtoffers hetzelfde behandelen als andere slachtoffers van seksueel geweld. Ik denk dat de rode lijn is dat alle slachtoffers een soort van controleverlies hebben ervaren tijdens de feiten. Dus eigenlijk controle teruggeven. Ook over de dingen waar ze controle kunnen terugkrijgen, bijvoorbeeld hun dagdagelijkse structuur goed krijgen: hoe kunnen ze weer wat beter slapen, hoe kunnen ze weer zorgen dat ze drie keer per dag goed kunnen eten?"
Zo snel mogelijk gaan
'Spiking', ofwel verdovende middelen in iemands drankje doen om hen te misbruiken of beroven, bestaat in principe al heel lang. In de middeleeuwen gebruikten mannen het al om vrouwen te verleiden. Ook in het zorgcentrum merken ze dus een toename. Daar raden ze aan om zo snel mogelijk na de feiten langs te gaan.
"Ook om alle nodige lichamelijke en andere vaststellingen te doen", vertelt Lieven Wostyn van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld. "We moeten ook kijken of er geen gevaar is voor HIV, we moeten kijken hoe het zit met de zwangerschap, we moeten kijken naar andere seksuele overdraagbare ziekten. Dus de boodschap nogmaals: zo snel mogelijk komen."
Haaranalyses zijn gecompliceerd en het duurt lang om tot resultaat te komen. Als het slachtoffer binnen de twee dagen gaat, kan er uit urineonderzoek al sneller iets uit de bus komen.
Meer dan 100 meldingen meer
De meeste slachtoffers ervaren een enorm gebrek aan vertrouwen en een gevoel van schuld en schaamte.
"We hebben heel veel slachtoffers die komen met het gevoel van 'heb ik iets verkeerd gedaan?’. Zeker bij 'spiking': ‘had ik zelf te veel gedronken?’ of het netwerk: ‘heb ik mijn vriendin uit het oog verloren?’. Daar zijn heel wat sessies voor nodig om het een plaats te kunnen geven. We zeggen altijd er is maar één iemand verantwoordelijk voor wat er daar gebeurd is. En dat zijn de mensen die de dader zijn en die de feiten gesteld hebben. Grensoverschrijdend gedrag is nooit oké."
Dit jaar waren er meer dan 500 meldingen in het zorgcentrum, zo’n 100 meer dan vorig jaar. Al komt dat niet per se omdat er meer slachtoffers zijn, maar er zijn er meer die de stap zetten naar zorgverlening.
Het ZSG is 24 op 7 bereikbaar op 051/23.80.80. Je kan ook altijd anoniem terecht op de hulplijn 1712 of nupraatikerover.be
"Wereldbeeld aan diggelen"
In het centrum gebruiken ze bij traumatherapie vooral EMDR: "Een soort methodiek die ons kan helpen om de lading van het trauma af te nemen. Vooral ‘als ik terugdenk aan die feiten, geeft dat veel spanning, veel lading’, dat we die proberen verminderen", vertelt klinisch psycholoog Sarah. Ze proberen er zowel naar het verleden (de feiten, wat is er gebeurd), als naar de toekomst te kijken (hoe kan ik ermee omgaan).
Vooral ook het vertrouwen is geschaad. "Hun wereldbeeld is aan diggelen geslagen." In de therapie proberen ze dat vertrouwen in de mensheid toch opnieuw op te krikken en te focussen op de positieve zaken in het leven, zonder wat er gebeurd is uit de weg te gaan.
Privépsychologen zouden ook wel gebruik kunnen maken van hypnotherapie, om met hypnose te proberen herinneringen terug te halen en ook om een nieuw gedrag "aan te leren". Dat gebruiken ze in het zorgcentrum niet.