Kies West 24

Caba­re­tier Karel Dec­ler­cq als Joost Klein in stembureau

Joost Klein Karel Declercq Verkiezingen2024

In Izegem heeft cabaretier Karel Declercq ook deze keer op een originele manier zijn stem uitgebracht. Hij ging stemmen als Joost Klein, de Nederlandse artiest die niet mocht meedoen aan het Eurovisiesongfestival.

“Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Sinds jaar en dag brengen we op de dag van de stemming een ludieke verkiezingsact”, vertelt Karel Declercq. “Het begon in 1999 vermomd als dioxinekip (de beelden gingen toen Europa rond), als een landelijk burgemeester, als Guy Verhofstadt, Elio Di Rupo of met een kieskraam.”

“Dit jaar is dit in de outfit van Joost Klein”, zegt Karel Declercq.

“Om te tonen dat elke stem telt, we niemand uitsluiten, en we onze schouders moeten zetten onder de democratie. Het motto wordt: ‘Groot of Klein, uw stem moet er zijn!’.

Van Joost Kleins songfestivalbijdrage brengen we in onze optredens een parodie en daardoor kwamen we op het idee om zo te gaan stemmen", vertelt de cabaretier.

"Kleur geven aan de verkiezingen"

"De actie is niet partijpolitiek, maar de bedoeling is kleur geven aan de verkiezingen. En als het lukt een lach te toveren op het gelaat van wie gaat stemmen. We verwelkomen de mensen op de speelplaats voor het stemlokaal. Als een soort marktkramer zullen we hen helpen het voor hen passende kleur te kiezen. Maar ze mogen ook in het geheim kiezen.”

Andy Debo