In Koksijde-Oostduinkerke vormen Samen met Sander en De Nieuwe Lijst een coalitie. Zonet maakten ze hun schepencollege bekend. Dat zal bestaan uit: Burgemeester Sander Loones, met bevoegdheden Strategie & veiligheid, Samenwerking, Openbare werken & Mobiliteit Patricia Vandenbroucke: schepen...
In Koksijde-Oostduinkerke vormen Samen met Sander en De Nieuwe Lijst een coalitie. Zonet maakten ze hun schepencollege bekend. Dat zal bestaan uit:
In Zedelgem zijn de schepenposten verdeeld. De partij TEAM BURGEMEESTER van huidig burgemeester Annick Vermeulen haalde er met 17 van de 27 zetels een absolute meerderheid. Ze moeten wel 2 zetels prijsgeven. Annick Vermeulen blijft zoals verwacht burgemeester. Opvallend, Vlaams Belang stijgt naar d...
In Zedelgem zijn de schepenposten verdeeld. De partij TEAM BURGEMEESTER van huidig burgemeester Annick Vermeulen haalde er met 17 van de 27 zetels een absolute meerderheid. Ze moeten wel 2 zetels prijsgeven. Annick Vermeulen blijft zoals verwacht burgemeester. Opvallend, Vlaams Belang stijgt naar drie zetels.
Stijn Timmerman, Peter Haesaert en Charlotte Vermeulen blijven schepen. Er komen twee nieuwe mensen in het schepencollege: Bart Vergote en Sofie Pollet. Ellen Goes blijft Voorzitter van het Bijzonder Comité en komt automatisch in het schepencollege. Benny Vandamme is de nieuwe voorzitter van de Gemeenteraad.
Na zijn pijnlijke verkiezingsnederlaag besloot Bart Tommelein de politiek vaarwel te zeggen. Hij is, zo blijkt, nu volop op zoek naar een nieuwe functie. Via LinkedIn geeft hij aan, open te staan voor een rol als adviseur, consultant of communicatiestrategist.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge behaalde CD&V van burgemeester Christof Dejaegher een absolute meerderheid. Toch kiest ze ervoor om door te gaan met huidige coalitiepartner Samen Vooruit.
Loes Vandromme, Ben Desmyter en Klaas Verbeke blijven als CD&V-schepenen aan. Ewoud Notebaert (27) is nieuwkomer binnen het college van burgemeester en schepenen. Voor Samen Vooruit blijft Bryan Vanderhaeghe schepen. De bevoegdheden worden de komende periode nog verdeeld.
Gemeentebelangen in Knokke-Heist onderging een verkiezingsnederlaag. Morbee blijft er tot 1 december burgemeester, daarna zegt hij de politiek vaarwel.
David Wemel, de lijsttrekker van Groen in Kortrijk, zal de komende bestuursperiode geen plaats in de gemeenteraad opnemen. Dat liet hij vanochtend weten in een Facebookbericht.
@Groen
Avelgem heeft een nieuwe coalitie: gbA van burgemeester Lut Deseyn gaat besturen met Team Avelgem.
Ook in Hooglede zijn de politieke kaarten geschud. Kristof Pillaert van Groep21, de grootste partij, gaat er in zee met Team Burgemeester, het vroegere CD&V.
Ook in Beernem is de kogel door de kerk. Cd&v van burgemeester Jos Sypré gaat daar verder met Vooruit.
Ook in Oostende komen de coalitiebesprekingen in een stroomversnelling. Vooruit Plus van John Crombez start er exclusieve gesprekken met N-VA. Het lijkt er dus op dat dat de nieuwe coalitie wordt.
© Belga
Schepen in De Haan Marleen Schillewaert-Vercruyce zal geen schepen worden in het nieuwe college van de kustgemeente. Dat meldt burgemeester Wilfried Vandaele. "Ze wordt nog steeds achtervolgd door de rechtszaak rond hacking van 2017", zegt Vandaele.
Spiere-Helkijn heeft zijn schepencollege voorgesteld. Zoals bekend is Mathias Goos de nieuwe burgemeester.
De partij Pro8587 zegt dat ze bij de verdeling van de schepenmandaten maximaal rekening heeft gehouden met de keuze van de kiezer. "Er is ook voor gekozen om het pad te effenen voor de verjonging’ zegt de nieuwe burgemeester Mathias Goos.
Er zijn ook enkele schepenwissels gepland.
Winnaar Lijst Burgemeester levert met Wilfried Vandaele opnieuw de burgemeester. De partij levert ook nog vier schepenen, volgens voorkeurstemmen. De partij had een absolute meerderheid, maar gaat toch in zee met Bewust Kiezen van Peter Breemersch. Hij wordt schepen, maar laat zich later vervangen.
Zwevegem heeft een nieuwe coalitie. cd&v en N-VA gaan de komende zes jaar de gemeente besturen. Het is het meest vrouwelijke college ooit, met Isabelle Degezelle als burgemeester.
Beide partijen maakten hun coalitieakkoord woensdagavond officieel. cd&v levert met Isabelle Degezelle de burgemeester, en ook nog drie schepenen. N-VA mag op zijn beurt nog eens drie schepenen leveren.
Samen+ in Wielsbeke gaat de komende legislatuur alleen besturen. De partij, dat N-VA, U. en onafhankelijken bundelt, haalde 11 op 21 zetels en heeft zo een meerderheid, al is die krap.
In Oudenburg zal Voor Oudenburg alleen besturen. Dat meldt de nieuwe burgemeester Anthony Dumarey. Dumarey stapte vorig jaar nog op naar aanleiding van een audit over mogelijke belangenvermenging. Zijn lijst wist zondag 48,7 procent van de kiezers te overtuigen.
Voor Oudenburg haalde 12 van de 21 zetels binnen, maar overwoog toch om er een coalitiepartner bij te nemen. Uiteindelijk besloot de partij alleen verder te besturen. "We hebben besloten om vanuit onze eigen sterkte beleid te voeren. Onze meerderheid is eigenlijk ruim genoeg en we hebben vorige keer...
Voor Oudenburg haalde 12 van de 21 zetels binnen, maar overwoog toch om er een coalitiepartner bij te nemen. Uiteindelijk besloot de partij alleen verder te besturen. "We hebben besloten om vanuit onze eigen sterkte beleid te voeren. Onze meerderheid is eigenlijk ruim genoeg en we hebben vorige keer met hetzelfde aantal zetels bestuurd. Dat moet nu dus ook perfect lukken", zegt Dumarey.
Dumarey maakte vorig jaar nog plaats voor partijgenoot Romina Vanhooren na een audit over belangenvermenging, maar werd nu verkozen met 1.497 voorkeurstemmen. Vanhooren haalde 1.311 stemmen.
Na de ruime overwinning van John Crombez in Oostende, moet uittredend burgemeester Bart Tommelein op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zondag kondigde hij al aan dat hij stopt met politiek.
"Zes jaar geleden was de grote overwinning. de grote euforie. vandaag de nederlaag. En dat is politiek. Winnen en verliezen en dat moet je weten voor je er aan begint", blikt Tommelein terug op de uppercut die de stembusgang zondag was. Tot 2 december is Tommelein nog burgemeester in lopende zaken....
"Zes jaar geleden was de grote overwinning. de grote euforie. vandaag de nederlaag. En dat is politiek. Winnen en verliezen en dat moet je weten voor je er aan begint", blikt Tommelein terug op de uppercut die de stembusgang zondag was. Tot 2 december is Tommelein nog burgemeester in lopende zaken. Daarna moet hij de sleutels van z'n kabinet doorgeven aan John Crombez en zegt hij de politiek vaarwel.
"Een politicus waarvan zijn mandaat eindigt door de kiezer, die moet werk zoeken. Zo hoort dat."
In Brugge kan Jonathan Haeyaert van Vlaams Belang z’n zitje in de gemeenteraad niet opnemen. Dat komt door de nauwe familiale band met z’n plusvader, Stefaan Sintobin, die ook rechtstreeks verkozen is. In overleg met het bestuur, werd beslist dat Sintobin nog zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad....
In Brugge kan Jonathan Haeyaert van Vlaams Belang z’n zitje in de gemeenteraad niet opnemen. Dat komt door de nauwe familiale band met z’n plusvader, Stefaan Sintobin, die ook rechtstreeks verkozen is. In overleg met het bestuur, werd beslist dat Sintobin nog zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad. Haeyaert schuift door naar de provincieraad, waar hij volgens de partij “zes jaar lang politieke ervaring kan opdoen”. In een volgende legislatuur kan Haeyaert dan wel zetelen in de gemeenteraad, als hij verkozen geraakt.
De tweede Vlaams Belang zetel in de Brugse gemeenteraad gaat naar Marie Laeremans. Haar focus zal liggen op de lokale economie, toerisme en het Nederlandstalige karakter van Brugge.
©Belga
In Gistel is de coalitie gevormd. Team Burgemeester van burgemeester Gauthier Defreyne en Vooruit gaan de komende zes jaar verder met elkaar besturen. De twee waren nu al coalitiepartners, maar gaan nu verder zonder N-VA. De partij van Wim Aernoudt verloor een zetel en wordt zo naar de oppositie ver...
In Gistel is de coalitie gevormd. Team Burgemeester van burgemeester Gauthier Defreyne en Vooruit gaan de komende zes jaar verder met elkaar besturen. De twee waren nu al coalitiepartners, maar gaan nu verder zonder N-VA. De partij van Wim Aernoudt verloor een zetel en wordt zo naar de oppositie verwezen. Vooruit daarentegen won een zetel, en dus is het volgens Defreyne logisch dat ze samen verder gaan. De posten zijn nog niet verdeeld, maar wat wel vast staat is dat Defreyne burgemeester wordt en z'n partij drie schepenen mag afleveren. Vooruit krijgt twee schepenen.
Twee dagen na de lokale verkiezingen is er al een akkoord tussen CD&V Kortemark en Zeker8610 voor de verdeling van de mandaten in het nieuwe schepencollege. De bestuursploeg, die samen goed is voor 20 op 23 zetels, borduurt voort op de voorbije zes jaar.
In Harelbeke zal Team Harelbeke (CD&V en Open VLD) besturen zonder coalitiepartner. De partij behaalde een absolute meerderheid en besloot dinsdag om ook alleen te besturen. Michael Vannieuwenhuyze wordt de nieuwe burgemeester van de stad.
Team Harelbeke haalde zondag een absolute meerderheid met 52,3 procent van de stemmen. Dinsdag werd bekeken of de partij er alsnog een coalitiepartner zou bijnemen. "We hebben alle pistes open gehouden, maar besluiten nu om alleen verder te gaan", zegt Vannieuwenhuyze. "We hebben een comfortabele me...
Team Harelbeke haalde zondag een absolute meerderheid met 52,3 procent van de stemmen. Dinsdag werd bekeken of de partij er alsnog een coalitiepartner zou bijnemen. "We hebben alle pistes open gehouden, maar besluiten nu om alleen verder te gaan", zegt Vannieuwenhuyze. "We hebben een comfortabele meerderheid en kunnen nu ons gewenste beleid helemaal uittekenen."
Vannieuwenhuyze volgt burgemeester Alain Top op. Hij haalde met zijn kartellijst Vooruit-Groen niet voldoende stemmen om de sjerp te behouden, ondanks de inzet van minister Melissa Depraetere.
In Zuienkerke was de strijd om de sjerp vooral spannend binnen Lijst Burgemeester. De partij haalde alle zetels binnen, maar het is niet de lijsttrekker die Zuienkerke mag gaan leiden. Die rol is weggelegd voor Annelies Dewulf. Zij haalde het met zeven stemmen meer dan Noël Delaere. Op voorhand werd...
In Zuienkerke was de strijd om de sjerp vooral spannend binnen Lijst Burgemeester. De partij haalde alle zetels binnen, maar het is niet de lijsttrekker die Zuienkerke mag gaan leiden. Die rol is weggelegd voor Annelies Dewulf. Zij haalde het met zeven stemmen meer dan Noël Delaere. Op voorhand werd binnen de lijst afgesproken om de keuze van de kiezer te respecteren.
Annelies is in de huidige legislatuur tweede schepen. Die sjerp ruilt ze straks in voor die van burgemeester. Daarmee wordt ze de allereerste vrouwelijke burgemeester in Zuienkerke.
In Koekelare blijft burgemeester Patrick Lansens burgemeester. De socialist start daarmee een zesde termijn, hij leidt de gemeente al van 1995. Hij zet de bestaande coalitie met de liberalen verder, zij krijgen nu wel een tweede schepen erbij.
Een opvallend cijfer bij het aantal voorkeurstemmen voor burgemeesters in Vlaanderen: in de top 10 staan vijf West-Vlaamse burgemeesters. Sandy Evrard van Mesen is zelfs de populairste.
Dominique Cool, de burgemeester van Langemark-Poelkapelle, stopt met politiek. Zijn partij Team Nieuw Bestuur verloor zondag de verkiezingen, en daarom gooit hij de handdoek in de ring.
In Brugge is er een principieel akkoord tussen de CD&V van burgemeester Dirk De fauw en Vooruit van Pablo Annys. De liberalen van Voor Brugge zijn er deze keer dus niet meer bij. De christendemocraten halen in Brugge 21 van de 47 zetels binnen (+4) en moesten dus nog een partner kiezen. Ze gaan...
In Brugge is er een principieel akkoord tussen de CD&V van burgemeester Dirk De fauw en Vooruit van Pablo Annys. De liberalen van Voor Brugge zijn er deze keer dus niet meer bij. De christendemocraten halen in Brugge 21 van de 47 zetels binnen (+4) en moesten dus nog een partner kiezen.
Ze gaan voor Vooruit, de partij die tien zetels binnenrijft en status quo blijft. Huidige coalitiepartner Voor Brugge verliest drie zetels en vliegt zo uit de meerderheid. Schepenen Jasper Pillen en Mercedes Van Volcem zullen dus vanuit de oppositie zetelen in Brugge. "De liberalen zien een groot verlies, dus wij beslissen om niet verder met hen in zee te gaan", klinkt het bij De fauw.
In Tielt dat straks samensmelt met Meulebeke, kan het nog alle kanten uit. Het is nog lang niet zeker dat stemmenkampioen Dirk Verwilst, nu burgemeester van Meulebeke, de burgermeestersjerp in handen krijgt.
De lijst van Verwilst, Team burgmeester, is met 11 verkozenen de grootste partij. Zelf kreeg hij 850 voorkeurstemmen meer dan zijn uitdager Luc Vannieuwenhuyze, huidig burgemeester van Tielt van CD&V Lijst voor de Burger. Het water is diep tussen beiden christendemocraten. Verwilst is nu twee we...
De lijst van Verwilst, Team burgmeester, is met 11 verkozenen de grootste partij. Zelf kreeg hij 850 voorkeurstemmen meer dan zijn uitdager Luc Vannieuwenhuyze, huidig burgemeester van Tielt van CD&V Lijst voor de Burger. Het water is diep tussen beiden christendemocraten. Verwilst is nu twee weken aan zet om een meerderheid te vormen. Maar hij kan ook in de oppositie belanden, als zijn uitdager met Vooruit en Iedereen Telt in zee gaat.
Mochten ze toch nog de strijdbijl begaven, is een ook een brede coalitie mogelijk, waarbij Verwilst vier jaar, en Vannieuwenhuyze twee jaar burgemeester worden. "Wij zijn bereid met iedereen te praten, de deur staat open en ik zal dat ook doen. Ik hoop en bekrachtig het nogmaals dat we het verleden achter ons moeten laten en naar de toekomst moeten kijken."
In Langemark-Poelkapelle is Lieven Vanbelleghem van de partij Respect erin geslaagd om zijn burgemeesterssjerp terug te veroveren. Hij was die halverwege de legislatuur via een constructieve motie van wantrouwen verloren aan Dominique Cool.
Verrassing van formaat in Izegem. Daar is N-VA van burgemeester Bert Maertens niet langer de grootste partij. Dat is nu STIP+, de stadslijst met socialisten, liberalen en onafhankelijken. Voormalig schepen Kurt Grymonprez wordt de nieuwe burgemeester.
Je hoeft geen lijsttrekker te zijn om de nieuwe burgemeester te worden. Dat toont Louis Vanderbeken in Deerlijk. Vanop de derde plaats op de lijst van Cd&v is hij verkozen als stemmenkampioen en dus ook de nieuwe toekomstige burgemeester. Hij is 29 jaar en sinds 2018 schepen. Hij volgt nu dus Claude Croes op.
In Oostende praat toekomstig burgemeester John Crombez (Vooruit Plus) vanaf morgenmiddag met N-VA en Trots op Oostende om te kijken welke meerderheid hij kan vormen. Praten met Vlaams Belang en PvdA doet Crombez niet, want een samenwerking met die twee partijen is uitgesloten.
Bram Coppein wordt de nieuwe burgemeester van Vleteren. Hij zit al 18 jaar in de politiek en is nu nog eerste schepen. Coppein was lijsttrekker van de Landelijke Volkspartij, die de absolute meerderheid haalt en van 9 naar 11 zetels gaat. Zelf haalt hij 645 voorkeurstemmen. Coppein volgt zo partijg...
Bram Coppein wordt de nieuwe burgemeester van Vleteren. Hij zit al 18 jaar in de politiek en is nu nog eerste schepen. Coppein was lijsttrekker van de Landelijke Volkspartij, die de absolute meerderheid haalt en van 9 naar 11 zetels gaat. Zelf haalt hij 645 voorkeurstemmen.
Coppein volgt zo partijgenoot Stephan Mourisse op die al sinds 2010 burgemeester is in Vleteren. Mourisse maakte in januari bekend dat hij om privé- redenen zou stoppen met politiek. Even leek het er op dat er geen concurrentie zou zijn maar uiteindelijk diende ook oppositiepartij Vleteren Actief een lijst in. En daar is de nieuwe burgemeester tevreden mee.
“Zo heb je toch wel iets meer inspraak van de burger naar keuze. Als er geen verkiezingen zouden zijn heb je ook geen zicht wat de bevolking echt wil. naar verdeling naar mandaten en bevoegdheden. Daarvoor ben ik wel blij dat we nog een oppositiepartij hebben.”
In Spiere-Helkijn zal Mathias Goos de 80-jarige Dirk Walraet opvolgen. Hun lijst haalde de grootste absolute meerderheid van het land, met 86,7% van de stemmen. Goos wil ervoor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft en ook inspraak is een belangrijk thema. “Ik wil echt wel onafhankelijke i...
In Spiere-Helkijn zal Mathias Goos de 80-jarige Dirk Walraet opvolgen. Hun lijst haalde de grootste absolute meerderheid van het land, met 86,7% van de stemmen. Goos wil ervoor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft en ook inspraak is een belangrijk thema.
“Ik wil echt wel onafhankelijke inspraakorganen. Als we iets beslissen op de gemeenteraad moeten de inwoners nooit zeggen dat het niet in overleg geweest is”, zegt Goos.
Dat zijn partij zou winnen, stond al op voorhand vast, maar in voorkeurstemmen was het nipt. Hij had maar 9 stemmen meer dan partijgenoot en schepen Roger Deldaele.
“We hebben elkaar in alle vriendschap een hand gegeven gisteren. Vanmiddag hebben we al samen gezeten om wat te overleggen en te doen. Het komt wel goed”, besluit Goos.
De burgemeester van Ichtegem mag aan zet blijven. Hij kan met zijn Team Burgemeester opnieuw een coalitie vormen met W.I.T.
Jean-Marie Dedecker is zijn absolute meerderheid kwijt in Middelkerke, en moet dus op zoek naar een coalitiepartner. Vraag is dan of Dedecker het cordon sanitaire doorbreekt en in zee gaat met Vlaams Belang. Respect dat 11 zetels haalde, en N-VA lijken geen optie.
In De Haan reikt Lijst Burgemeester van Wilfried Vandaele de hand naar Bewust Kiezen van Peter Breemersch. Samen hebben ze dan 21 van de 23 zetels.
Ook in de centrumsteden zijn de grootste partijen vandaag aan zet om te kijken welke coalitie ze kunnen vormen. Politicoloog Herwig Reynaert bekijkt in onze studio welke coalities mogelijk zijn. In Brugge is er een mogelijkheid om verder te doen met de huidige coalitie: CD&V (21), Vooruit (10) e...
Ook in de centrumsteden zijn de grootste partijen vandaag aan zet om te kijken welke coalitie ze kunnen vormen. Politicoloog Herwig Reynaert bekijkt in onze studio welke coalities mogelijk zijn.
In Brugge is er een mogelijkheid om verder te doen met de huidige coalitie: CD&V (21), Vooruit (10) en Voor Brugge (3). Maar wellicht gaat Dirk De fauw enkel en alleen besturen met Vooruit, want ook dan komen ze aan een meerderheid. Al kan hij uiteraard ook nog kiezen voor een coalitie waar N-VA (5) mee bestuurt. Dan kan hij misschien een raketijsjescoalitie vormen, zoals in de Vlaamse Regering.
Ook in Roeselare is de huidige coalitie van CD&V (17) met Vooruit (3) en Lokaal Liberaal (2) mogelijk. Al kunnen ze daar ook kijken om te besturen met N-VA (6). Vlaams Belang haalt er 10 zetels, maar wellicht zal het cordon sanitaire daar niet breken. In Kortrijk heeft Team Burgemeester Stadslijst (18) de optie tussen twee partijen: N-VA (8) of Vooruit (7). Ook Vlaams Belang (6) is in principe een optie, als ze het cordon sanitaire doorbreken. Ze kunnen er ook nog altijd Groen (2) bijnemen.
De socialisten (18) hebben in Oostende het initiatiefrecht. Het is dus aan John Crombez om gesprekken te voeren. Dat kan met zowel N-VA (8) als met Trots op Oostende (8). Beide partijen halen acht zetels. Bart Tommelein (Trots op Oostende) houdt ermee op. Dus daardoor ligt misschien de weg open voor Groen en CD&V om toch mee te besturen. Vlaams Belang heeft er 6 zetels, PVDA ééntje.
Er was een lagere opkomst in West-Vlaanderen dan verwacht. Politicoloog Herwig Reynaert noemt het in vergelijking met het buitenland niet dramatisch. "Al zullen ze wel moeten evalueren of dat een goede zet was." Bekijk via de kaart in de link hoeveel mensen in jouw gemeente zijn gaan stemmen.
Vlaams Belang is de tweede grootste partij in de provincieraad met 8 zetels, een stijging van drie zetels. Cd&v blijft wel de grootste partij en wint zelfs een zetel. Maar Vlaams Belang is niet te spreken over het "voorakkoord" dat de christendemocraten hadden met Vooruit en N-VA.
"Het valt te betreuren dat men met de tweede grootste partij zelfs niet rond de tafel wil zitten. Het getuigt van bitter weinig respect voor bijna 1/5de van de West-Vlaamse kiezers", klinkt het bij Vlaams Belang. De christendemocraten lieten gisterenavond na de uitslagen al weten dat ze samen zoude...
"Het valt te betreuren dat men met de tweede grootste partij zelfs niet rond de tafel wil zitten. Het getuigt van bitter weinig respect voor bijna 1/5de van de West-Vlaamse kiezers", klinkt het bij Vlaams Belang.
De christendemocraten lieten gisterenavond na de uitslagen al weten dat ze samen zouden gaan met N-VA en Vooruit; een weerspiegeling van de Vlaamse Regering. Maar volgens Vlaams Belang is dat geen inhoudelijke keuze. "De raakpunten van de programma’s van de meerderheidspartijen zijn zeer beperkt. Het toont nog eens aan dat inhoud voor bepaalde partijen precies van geen tel is en postjes blijkbaar belangrijker zijn."
Vlaams Belang is nog altijd voorstander om de provinciebesturen af te schaffen en zal daar ook voor pleiten in de oppositie.
De kaarten zijn geschud, de kiezer heeft gekozen, maar wie is de populairste politicus in jouw stad of gemeente? Wij lijsten de stemmenkampioenen hieronder voor jou op.
© Belga
De stemmen zijn geteld, tijd om een round-up te maken. In slechts dertien van de 62 West-Vlaamse gemeenten en steden draagt een vrouw de sjerp.
In de fusiegemeentes Wingene-Ruiselede en Tielt-Meulebeke kennen ze hun burgemeesters. Hoe reageren ze daar en in de rest van Midden West-Vlaanderen?
Jean-Marie Dedecker moet onderhandelen om de meerderheid te vormen in Middelkerke. Alternatief 24 doorbreekt de absolute meerderheid van Vooruit en haalt meteen acht zetels in Bredene. Anthony Dumarey is opnieuw burgemeester van Oudenburg.
CD&V, N-VA en Vooruit gaan de komende zes jaar de provincie West-Vlaanderen besturen. Dat maakt de West-Vlaamse CD&V zondagavond bekend.
Katrien Desomer zorgde in Ieper voor de verrassing door meer voorkeurstemmen te halen dan burgemeester Emmily Talpe. In Diksmuide schreef Koen Coupillie geschiedenis en Sander Loones boekt een monsterscore in Koksijde.
Michèle Hostekint (Vooruit), de afgelopen bestuursperiode schepen in Roeselare, vindt dat Vlaams Belang deze kiescampagne een aantal zaken framede. Immanuel De Reuse van Vlaams Belang vindt dat een “straffe uitspraak”. “Alsof wij blij zouden zijn met problematieken. Problemen benoemen, dat is de eer...
Michèle Hostekint (Vooruit), de afgelopen bestuursperiode schepen in Roeselare, vindt dat Vlaams Belang deze kiescampagne een aantal zaken framede. Immanuel De Reuse van Vlaams Belang vindt dat een “straffe uitspraak”. “Alsof wij blij zouden zijn met problematieken. Problemen benoemen, dat is de eerste stap om ze op te lossen. Wij zijn nu eenmaal een partij die staat voor veiligheid. We hebben trouwens gezien dat ook de partij van Kris met dat thema aan de slag gegaan is de laatste maanden. En we zijn de enige partij in Roeselare die vooruit gegaan is.”
In de kleinste stad Mesen zijn het meeste kiezers opgedaagd. Maar liefst 81,7% bracht zijn of haar stem uit. En in Menen kwam het minst kiezers opdagen: maar 56%.
Kris Declercq mag opnieuw het burgemeesterschap op zich nemen in Roeselare. “Ik volg nu mijn hart: als je een burgervader bent, luister je naar alle mensen”, zegt hij daarover in onze studio. “Ik zal opnieuw alle partijen ontvangen om te kijken wat het beste programma is voor de Roeselarenaars. Dat...
Kris Declercq mag opnieuw het burgemeesterschap op zich nemen in Roeselare. “Ik volg nu mijn hart: als je een burgervader bent, luister je naar alle mensen”, zegt hij daarover in onze studio. “Ik zal opnieuw alle partijen ontvangen om te kijken wat het beste programma is voor de Roeselarenaars. Dat is mijn job. En daar heb ik nu een mandaat van 40% voor gekregen.”
De winnaars in Noord-West-Vlaanderen blikken terug op de verkiezingsresultaten. Jan Dekeyser, Kristof Audenaert en Annick Vermeulen zijn ongenaakbaar in respectievelijk Oostkamp, Torhout en Zedelgem. Terwijl het in Blankenberge veel spannender was voor Björn Prasse. En ook in Knokke-Heist, Beernem e...
De winnaars in Noord-West-Vlaanderen blikken terug op de verkiezingsresultaten. Jan Dekeyser, Kristof Audenaert en Annick Vermeulen zijn ongenaakbaar in respectievelijk Oostkamp, Torhout en Zedelgem.
Terwijl het in Blankenberge veel spannender was voor Björn Prasse. En ook in Knokke-Heist, Beernem en Jabbeke blikken we met de burgemeesters terug op de resultaten.
Jeroen Vandromme haalde met zijn Lijst Burgemeester een volstrekte meerderheid in Houthulst. “17 zetels, dat hadden wij ook niet verwacht: historisch in Houthulst. Ik ben nog maar een jaar burgemeester en persoonlijk heb ik zelfs één op de twee inwoners kunnen overtuigen om op mij te stemmen. Dat ge...
Jeroen Vandromme haalde met zijn Lijst Burgemeester een volstrekte meerderheid in Houthulst. “17 zetels, dat hadden wij ook niet verwacht: historisch in Houthulst. Ik ben nog maar een jaar burgemeester en persoonlijk heb ik zelfs één op de twee inwoners kunnen overtuigen om op mij te stemmen. Dat geeft heel veel goesting om verder te doen! Luisteren naar de mensen: het werkt blijkbaar.”
Historische verkiezingen in Moorslede: Sherley Beernaert van Sterk wordt de eerste vrouwelijke burgemeester. Haar partij Sterk haalt de absolute meerderheid en kan de zetels meer dan verdubbelen.
Michael Vannieuwenhuyze van Team Harelbeke mag zich opmaken voor het burgemeesterschap. Zijn lijst scoorde maar liefst 52,3%. “Harelbeke had 12 jaar aan een stuk een socialistisch bestuur. De burger vond het blijkbaar tijd voor verandering. Ik wil de volgende bestuursperiode vooral aan communicatie...
Michael Vannieuwenhuyze van Team Harelbeke mag zich opmaken voor het burgemeesterschap. Zijn lijst scoorde maar liefst 52,3%. “Harelbeke had 12 jaar aan een stuk een socialistisch bestuur. De burger vond het blijkbaar tijd voor verandering. Ik wil de volgende bestuursperiode vooral aan communicatie werken. Burgers voelen dat de kloof tussen politiek en de burger groot wordt. We zullen dus regelmatig aan bevragingen doen.”
Burgemeester Gérard Liefooghe
Kristof Chanterie wordt de nieuwe burgemeester van Waregem. Zijn partij, CD&V, behaalde 45 procent. "Met 18 van de 33 zetels zijn we zeer tevreden. We willen ons beleid vooral verderzetten nu. We zijn ondernemersvriendelijk en volop bezig met dorpskernvernieuwing van de deelgemeenten. Dat zonde...
Kristof Chanterie wordt de nieuwe burgemeester van Waregem. Zijn partij, CD&V, behaalde 45 procent. "Met 18 van de 33 zetels zijn we zeer tevreden. We willen ons beleid vooral verderzetten nu. We zijn ondernemersvriendelijk en volop bezig met dorpskernvernieuwing van de deelgemeenten. Dat zonder de belastingen te verhogen: iets wat mensen appreciëren. De stad verder op de kaart zetten: dat is nu de bedoeling.”
Krijgen we de volgende zes jaar dezelfde bestuurscoalitie in Kortemark? Het lijkt er in ieder geval sterk op. De huidige bestuurspartijen CD&V en Zeker 8610 halen er met afstand de hoogste scores, en afzonderlijk halen ze geen absolute meerderheid.
Stip+ in Izegem wint de verkiezingen. Lijsttrekker Kurt Grymonprez blikt tevreden terug op de campagne. “Het moet zijn dat de Izegemnaar de keuze maakte voor een ander bestuur. Denk aan het circulatieplan: dat viel tegen. Het was de bedoeling om de bereikbaarheid te vergroten, maar het tegenovergest...
Stip+ in Izegem wint de verkiezingen. Lijsttrekker Kurt Grymonprez blikt tevreden terug op de campagne. “Het moet zijn dat de Izegemnaar de keuze maakte voor een ander bestuur. Denk aan het circulatieplan: dat viel tegen. Het was de bedoeling om de bereikbaarheid te vergroten, maar het tegenovergestelde is gebeurd. Dat pikten de mensen niet meer."
Dirk Verwilst wordt met zijn Team Burgemeester de grootste partij in fusiegemeente Tielt-Meulebeke. Verwilst haalt in zijn overwinningsspeech een aantal keer uit naar de tegenstand. "Ik ging nog liever in de oppositie met eerlijke mensen dan in de meerderheid met mensen die ik niet kan vertrouwen",...
Dirk Verwilst wordt met zijn Team Burgemeester de grootste partij in fusiegemeente Tielt-Meulebeke. Verwilst haalt in zijn overwinningsspeech een aantal keer uit naar de tegenstand. "Ik ging nog liever in de oppositie met eerlijke mensen dan in de meerderheid met mensen die ik niet kan vertrouwen", klonk het.
Jos Sypré is als lijsttrekker van CD&V Beernem een tevreden man: zijn partij is de grootste. “Ik had dit eigenlijk wel verwacht. Het was een geslaagde campagne én legislatuur. We zijn blij dat we onze 12 zetels konden behouden. Ik neem heel graag het initiatiefrecht op. Vanavond vieren we, morge...
Jos Sypré is als lijsttrekker van CD&V Beernem een tevreden man: zijn partij is de grootste. “Ik had dit eigenlijk wel verwacht. Het was een geslaagde campagne én legislatuur. We zijn blij dat we onze 12 zetels konden behouden. Ik neem heel graag het initiatiefrecht op. Vanavond vieren we, morgen denken we na.”
Lijst burgemeester haalt de absolute meerderheid in Houthulst. Met een overdonderende 68,2 procent van de stemmen kan Jeroen Vandromme nog zes jaar verder als burgermeester.
Er zijn geen opvallende resultaten in Gistel. Alle partijen blijven ongeveer gelijk. Team burgemeester van lijsttrekker Gauthier Defreyne blijft de grootste partij. Zo volgt Defreyne zichzelf op als burgemeester. Samen Gistel behaalde 31% van de stemmen.
“We hadden gehoopt de grootste te worden en dat is gelukt. Ik hoop dat ik deze keer ook burgemeester kan worden. Want de kiezer gaf een duidelijk signaal: het moet veranderen”, zegt Pillaert. “We spreken binnenkort met de andere partijen om te zien welke gemene delers er zijn.” Dimitri Carpentier va...
“We hadden gehoopt de grootste te worden en dat is gelukt. Ik hoop dat ik deze keer ook burgemeester kan worden. Want de kiezer gaf een duidelijk signaal: het moet veranderen”, zegt Pillaert. “We spreken binnenkort met de andere partijen om te zien welke gemene delers er zijn.” Dimitri Carpentier van ALLEN 8830 haalde meer voorkeurstemmen, maar zijn partij werd niét de grootste. Toch gunt hij Pillaert het burgemeesterschap. “Het nieuwe decreet is nu eenmaal wat het is.”
De resultaten zijn zeer nipt in Blankenberge. Team Blankenberge is de grootste partij, net voor N-VA. Björn Prasse heeft de meeste voorkeurstemmen binnen Team Blankenberge. Het valt af te wachten of beide partijen met elkaar samenwerken, of er een andere coalitie komt.
Met 41,3 procent van de stemmen heeft Vooruit de gemeenteraadsverkiezingen in Koekelare gewonnen. Patrick Lansens haalde met ruime voorsprong het meeste stemmen en blijft dus burgemeester.
Lijst burgemeester steeg met meer dan 10% in De Haan. De partij behaalde zo'n 45% van de stemmen. Burgemeester Wilfried Vandaele behaalt de meeste voorkeurstemmen en wordt zo opnieuw burgemeester van de kuststad.
Jan Seynhaeve, huidig en toekomstig burgemeester van Wevelgem, is bezorgd over de lage opkomst vandaag. “Wie zijn nu precies die mensen die niet zijn gaan stemmen? Zijn het de jongeren, de ouderen, de zogenaamde foertstemmers? Ik maak me hoe dan ook zorgen, want als het zo verder gaat, zijn we strak...
Jan Seynhaeve, huidig en toekomstig burgemeester van Wevelgem, is bezorgd over de lage opkomst vandaag. “Wie zijn nu precies die mensen die niet zijn gaan stemmen? Zijn het de jongeren, de ouderen, de zogenaamde foertstemmers? Ik maak me hoe dan ook zorgen, want als het zo verder gaat, zijn we straks burgemeesters van gemeentes waar de helft van de bevolking niet gaat stemmen. Dat is toch een legitimiteitsprobleem.”
CD&V blijft de grootste partij in de West-Vlaamse provincieraad. De partij haalt een extra zetel en heeft er nu 11. Vlaams Belang en N-VA volgen als tweede en derde grootste partij met respectievelijk 8 en 7 zetels.
CD&V is de grote winnaar in Brugge, maar ook Vooruit blijft het met ongeveer 20% goed doen. Burgemeester Dirk De fauw verkiest dan ook een coalitie met Vooruit.
Politicoloog Herwig Reynaert ziet bij de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen dezelfde tendensen als bij de verkiezingen van 9 juni. “Groen en Open VLD behoren ook deze keer tot de verliezers. Vlaams Belang kent een stijging, in de West-Vlaamse provincieraad zijn ze zelfs de sterkste groeie...
Politicoloog Herwig Reynaert ziet bij de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen dezelfde tendensen als bij de verkiezingen van 9 juni. “Groen en Open VLD behoren ook deze keer tot de verliezers. Vlaams Belang kent een stijging, in de West-Vlaamse provincieraad zijn ze zelfs de sterkste groeier.”
Weinig verrassingen in Oostkamp. Burgemeester Jan Dekeyser en zijn CD&V Team 80twintig krijgen het volmacht van de kiezer de komende zes jaar.
Vooruit zakt met zo'n 13% in Bredene. Toch blijft de partij van huidig burgemeester Steve Vandeberghe de grootste. Vandenberghe behaalt ook de meeste voorkeurstemmen en volgt zichzelf op als burgemeester. Alternatief24 is de tweede grootste partij met een derde van de stemmen.
Katrien Desomer is nieuwe burgemeester van Ieper met de meeste voorkeurstemmen vanop de lijstduwersplaats.
Zoals verwacht blijft Annick Vermeulen met Team Burgemeester aan de macht in Zedelgem. Alhoewel CD&V 3,7 procentpunten verliest, haalt het de absolute meerderheid en laat het de rest ver achter zich.
Lijst Dedecker haalt ongeveer dezelfde resultaten als bij de vorige verkiezingen. Met 43,3% is de lijst van huidig burgemeester Jean-Marie Dedecker opnieuw de grootste. Respect! volgt met 37,3% van de stemmen. Dedecker is de stemkampioen met 3.243 voorkeurstemmen.
Claude Croes had graag nog zes jaar erbij gedaan, maar hij is deze keer niet de favoriet. Plaats 3 op de lijst van CD&V, Louis Vanderbeken, haalde een vijftigtal voorkeurstemmen meer.
Koen Meersseman, lijsttrekker van TEAM8910 in Zonnebeke, wordt burgemeester. Hij zegt heel tevreden te zijn met de volstrekte meerderheid van 58 procent. "We hebben met deze ploeg alles gedaan voor een goed resultaat". Aftredend burgemeester, Ingrid Vandepitte, haalde minder voorkeurstemmen en moest...
Koen Meersseman, lijsttrekker van TEAM8910 in Zonnebeke, wordt burgemeester. Hij zegt heel tevreden te zijn met de volstrekte meerderheid van 58 procent. "We hebben met deze ploeg alles gedaan voor een goed resultaat". Aftredend burgemeester, Ingrid Vandepitte, haalde minder voorkeurstemmen en moest haar plaats dus afstaan. Maar dat deert haar niet. “Wij werken zo goed samen dat ik hier geen enkel probleem mee heb. Als je jonge mensen hebt die zich willen inzetten, dan moet je ze alle kansen geven. Koen verdient dit!”
De overwinning doet zichtbaar deugd voor Brugs burgemeester Dirk De fauw, die "vanavond nog wat gaat feesten".
CD&VPLUS in Damme behaalt een absolute meerderheid (58,8% met 3/4e van de stembureaus geteld). Lijsttrekker en huidig burgemeester Joachim Coens is dan ook een tevreden man. “We hadden een grondige lijst met veel nieuwe, dynamische mensen. Ik ben dan ook heel blij dat we nu verder vooruit kunnen...
CD&VPLUS in Damme behaalt een absolute meerderheid (58,8% met 3/4e van de stembureaus geteld). Lijsttrekker en huidig burgemeester Joachim Coens is dan ook een tevreden man. “We hadden een grondige lijst met veel nieuwe, dynamische mensen. Ik ben dan ook heel blij dat we nu verder vooruit kunnen. De laatste jaren gingen we vaak op het terrein om voor meer verbinding te zorgen.” En dat blijft volgens Coens ook de volgende bestuursperiode de opdracht: verbinding maken. “Mensen die elkaar ontmoeten en met elkaar praten: zo bouw je een samenleving op.”
Twee partijen halen in Ichtegem meer dan 30%, maar het zal vooral Team Burgemeester zijn dat gelukkig zal zijn met de uitslag. Zij worden de grootste partij en hebben zo het initiatief.
Nu de resultaten voor de West-Vlaamse provincieraad bekend zijn, kan er volop gepuzzeld worden. Al is de kans groot dat er, net zoals in Vlaanderen, een raketcoalitie komt. Dat zegt politicoloog Herwig Reynaert. “Zo een coalitie haalt in dit geval 24 van de 36 zetels. Wat natuurlijk slecht nieuws zo...
Nu de resultaten voor de West-Vlaamse provincieraad bekend zijn, kan er volop gepuzzeld worden. Al is de kans groot dat er, net zoals in Vlaanderen, een raketcoalitie komt. Dat zegt politicoloog Herwig Reynaert. “Zo een coalitie haalt in dit geval 24 van de 36 zetels. Wat natuurlijk slecht nieuws zou zijn voor Open VLD.”
In Ledegem blijft de Lijst Burgemeester van Bart Dochy stevig in het zadel. De partij behoudt de absolute meerderheid met opnieuw maar liefst 18 zetels van de 21. Vooruit van Caroline Seynhaeve behaalt 3 zetels. Dat is er ééntje meer dan de vorige keer.
©Belga
Voor het eerst sinds lang konden ze in Zuienkerke nog eens gaan stemmen. Naast Lijst Burgemeester kwam ook Vlaams Belang op met een lijst, maar de inwoners waren het er bijna unaniem over eens: LB kreeg er alle zetels.
Sam Weyts, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Izegem, is tevreden met de West-Vlaamse resultaten van de partij. Ook al leken de verwachtingen vooraf hoger gespannen, “lokale verkiezingen zijn nu eenmaal niet te vergelijken met nationale". "Maar hier en daar zien we ook een forse stijging, dus we zij...
Sam Weyts, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Izegem, is tevreden met de West-Vlaamse resultaten van de partij. Ook al leken de verwachtingen vooraf hoger gespannen, “lokale verkiezingen zijn nu eenmaal niet te vergelijken met nationale". "Maar hier en daar zien we ook een forse stijging, dus we zijn tevreden. We moeten vooral dankbaar zijn nu. Er is massaal campagne gevoerd. Nu moeten we intern analyseren hoe het nog beter kan en kon.”
Lijsttrekker Anthoney Dumarey haalt de meeste voorkeursstemmen en wordt opnieuw burgemeester. Dumarey nam vorig jaar nog ontslag als burgemeester en liet zich vervangen door Romina Vanhooren. Voor Oudenburg haalt net niet de helft van de stemmen.
Burgemeester Kristof Audenaert en CD&V hebben vrij baan in Torhout, waar ze de absolute meerderheid halen. Nagenoeg alle andere partijen verliezen, terwijl CD&V er doodleuk 10,5 procentpunten bij doet.
Met 32% van de stemmen is de kartellijst Voor 8930 succesvol. Eddy Lust maakt zo grote kans om de burgemeesterssjerp nog zes jaar in zijn bezit te houden. Tenzij Griet Vanryckegem met haar partij (N-VA) een andere meerderheidscoalitie vindt, want Vanryckegem behaalde meer voorkeurstemmen dan Lust (1...
Met 32% van de stemmen is de kartellijst Voor 8930 succesvol. Eddy Lust maakt zo grote kans om de burgemeesterssjerp nog zes jaar in zijn bezit te houden. Tenzij Griet Vanryckegem met haar partij (N-VA) een andere meerderheidscoalitie vindt, want Vanryckegem behaalde meer voorkeurstemmen dan Lust (1.730 vs. 1.679).
Annick Vermeulen, lijsttrekker van Team Burgemeester Zedelgem is naar eigen zeggen heel tevreden over de eerste resultaten (56,6%). “Ik zat hier met knikkende knieën en was ook wat bang voor de resultaten nu er geen opkomstplicht meer is. Het is nog wat afwachten op de voorkeurstemmen, maar daar ben...
Annick Vermeulen, lijsttrekker van Team Burgemeester Zedelgem is naar eigen zeggen heel tevreden over de eerste resultaten (56,6%). “Ik zat hier met knikkende knieën en was ook wat bang voor de resultaten nu er geen opkomstplicht meer is. Het is nog wat afwachten op de voorkeurstemmen, maar daar ben ik redelijk gerust in. Dit voelt goed aan.”
Huidig burgemeester Kris Declercq won opnieuw de verkiezingen en behaalde een status quo in vergelijking met 2018. Declercq ziet Vlaams Belang wel een stijging van 10% maken, "We gaan hen uitnodigen voor een gesprek, de belangen van hun kiezers zijn voor mij ook heel belangrijk"
Met één derde van de stembureaus geteld lijkt er in Zedelgem weinig verandering te komen. Annick Vermeulen en CD&V kunnen nog steeds rekenen op heel wat vertrouwen en halen de absolute meerderheid. N-VA, Vlaams Belang en Vooruit doen er allemaal twee procentpunten bij.
Nu meer en meer stemmen geteld zijn, blijkt dat CD&V het heel wat beter doet dan bij de parlementsverkiezingen in juni. “Lokale verkiezingen zijn dan ook totaal anders, dat is nu wel duidelijk”, zegt politicoloog Herwig Reynaert daarover. “CD&V blijft haar lokale machtsbasis behouden in West...
Nu meer en meer stemmen geteld zijn, blijkt dat CD&V het heel wat beter doet dan bij de parlementsverkiezingen in juni. “Lokale verkiezingen zijn dan ook totaal anders, dat is nu wel duidelijk”, zegt politicoloog Herwig Reynaert daarover. “CD&V blijft haar lokale machtsbasis behouden in West-Vlaanderen.”
In Izegem is Stip+ de grote overwinnaar van de verkiezingen. De stadslijst van lijsttrekker Kurt Grymonprez sleept 10 zetels in de wacht. Dat is een verdubbeling vergeleken met 2018. De N-VA van huidig burgemeester Bert Maertens haalt 8 zetels of 5 minder dan de vorige keer.
Een absolute meerderheid in Torhout voor CD&V en huidig burgemeester Kristof Audenaert. De partij scoort met 55,6% liefst 10,5 procentpunten beter dan zes jaar geleden. Audenaert zelf haalt ook met voorsprong de meeste voorkeursstemmen (3.866).
In Oostkamp is CD&V Team 80twintig op weg naar een absolute meerderheid (53%). “Als team hebben we een fantastische campagne gelopen, met een sterke inhoud”, zegt lijsttrekker Jan de Keyser. “Met het enthousiasme van iedereen zijn we op weg naar een historische overwinning.” Aan wat dat succes...
In Oostkamp is CD&V Team 80twintig op weg naar een absolute meerderheid (53%). “Als team hebben we een fantastische campagne gelopen, met een sterke inhoud”, zegt lijsttrekker Jan de Keyser. “Met het enthousiasme van iedereen zijn we op weg naar een historische overwinning.” Aan wat dat succes te danken is? “We geven niet enkel aandacht aan het centrum van Oostkamp, dat heeft geloond.”
Twee van de zes stembureaus kennen de resultaten in Jabbeke, dus het is tijd voor een eerste conclusie. Voorlopig zijn er twee partijen die stevig moeten inleveren, al heeft dat voor de ene partij wel meer gevolgen dan voor de andere. Groen Jabbeke verliest 7,9% procentpunten en belandt voorlopig o...
Twee van de zes stembureaus kennen de resultaten in Jabbeke, dus het is tijd voor een eerste conclusie. Voorlopig zijn er twee partijen die stevig moeten inleveren, al heeft dat voor de ene partij wel meer gevolgen dan voor de andere.
Groen Jabbeke verliest 7,9% procentpunten en belandt voorlopig op 4,7%. CD&V verliest ook bijna 8 procentpunten, maar blijven wel afgetekend de grootste.
Ruth Vandenberghe heeft 9399 voorkeurstemmen. Dat zijn er zelfs 60 meer dan Van Quickenborne 6 jaar geleden. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk kan of met N-VA of met Vooruit een ruime meerderheid vormen. Axel Ronse is over alle lijsten heen de tweede populairste met 4400 voorkeursstemmen. Het is...
Ruth Vandenberghe heeft 9399 voorkeurstemmen. Dat zijn er zelfs 60 meer dan Van Quickenborne 6 jaar geleden. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk kan of met N-VA of met Vooruit een ruime meerderheid vormen. Axel Ronse is over alle lijsten heen de tweede populairste met 4400 voorkeursstemmen. Het is dus feest bij de N-VA-achterban wanneer Axel aankomt op de Grote Markt te Kortrijk. De partij gaat van 4 naar 8 zetels in de gemeenteraad.
CD&V 80twintig haalt na vier van de negen getelde stembureaus voorlopig een nipte meerderheid in Oostkamp. Jan Dekeyser lijkt zo opnieuw burgemeester te gaan worden, maar kunnen ze ook alleen besturen?
Voor burgemeester en lijsttrekker Joachim Coens ziet het er na de eerste telling goed uit. Zijn partij CD&V plus voor Damme verliest wel terrein, maar haalt nog steeds de absolute meerderheid.
De kartellijst is een succes gebleken, want de Stadslijst steekt er met kop en schouders bovenuit. De partij haalde het dubbele van de stemmen die naar de tweede plaats gingen, N-VA. Groen moet twee zetels afgeven, PVDA heeft opnieuw geen zitje in de gemeenteraad veroverd. Vandenberghe kreeg ook me...
De kartellijst is een succes gebleken, want de Stadslijst steekt er met kop en schouders bovenuit. De partij haalde het dubbele van de stemmen die naar de tweede plaats gingen, N-VA. Groen moet twee zetels afgeven, PVDA heeft opnieuw geen zitje in de gemeenteraad veroverd.
Vandenberghe kreeg ook meer dan 9.000 voorkeursstemmen. Geduchte tegenstander Ronse verzamelde er 4.404. Lijstduwer Van Quickenborne moet het met 2.163 stemmen stellen.
Bart Tommelein heeft net in zijn toespraak bevestigd de politiek te verlaten. Dat doet hij nadat alle stemmen bekend zijn in Oostende. Niet Trots op Oostende van Bart Tommelein, maar wel Vooruit Plus van lijsttrekker John Crombez is de grote winnaar aan de kust.
Eendracht Dentergem is opnieuw op weg naar een absolute meerderheid. Koenraad Degroote zou dan voor de 7e keer op rij burgemeester worden, en is daarmee de langstzittende burgemeester van West-Vlaanderen. “Ik doe het nog altijd even graag en ben gebeten door de microbe”, zegt hij daarover. De sleute...
Eendracht Dentergem is opnieuw op weg naar een absolute meerderheid. Koenraad Degroote zou dan voor de 7e keer op rij burgemeester worden, en is daarmee de langstzittende burgemeester van West-Vlaanderen. “Ik doe het nog altijd even graag en ben gebeten door de microbe”, zegt hij daarover. De sleutel van het succes? Graag onder de mensen zijn en veel voor hen willen doen.”
Het eerste bureau in Staden is geteld. Open Vld krijgt zonder Francesco Vanderjeugd rake klappen. Ze zakken met maar liefst 26,7%. CD&V stijgt dan weer fors met 18,2% en lijkt zo de nieuwe grootste partij te worden.
Dit is de voorlopige zetelverdeling in de provincieraad, met 2 op 3 stembureaus geteld:
CD&V verliest 1 zetel, Open VLD verliest er 3, en Groen 2
N-VA wint er 2, net als Vooruit en Vlaams Belang.
52,4%, dat is na de telling in één stembureau de score die CD&V haalt. N-VA volgt met 22%, Vooruit en Groen moeten dan weer stevig inboeten in Torhout.
Burgemeester Kristof Audenaert haalt voorlopig de meeste voorkeursstemmen. Verlengt hij straks zijn mandaat als burgemeester?
Alle stemmen zijn geteld in Koksijde. Samen met Sander gaat er met iets meer dan 18% op vooruit en is met net geen 45% van de stemmen de grootste partij. Vlaams parlementslid Sander Loones is de stemmenkampioen met 4.142 stemmen.
Met het resultaat van 1 stembureau in Houthulst, zien we dat Lijst Burgemeester met 59,0% de absolute meerderheid haalt. Vlaams Belang haalt voorlopig 23,8%. Nog opvallend: de veelvuldig bekritiseerde Joris Hindryckx scoort qua voorkeurstemmen nog steeds goed en moet enkel zijn lijsttrekker Jeroen V...
Met het resultaat van 1 stembureau in Houthulst, zien we dat Lijst Burgemeester met 59,0% de absolute meerderheid haalt. Vlaams Belang haalt voorlopig 23,8%. Nog opvallend: de veelvuldig bekritiseerde Joris Hindryckx scoort qua voorkeurstemmen nog steeds goed en moet enkel zijn lijsttrekker Jeroen Vandromme voor zich dulden.
De lage opkomst van vandaag is volgens professor bestuurskunde Bram Verschuere hét verhaal van de dag. “60 tot 70 procent opkomst is veel minder dan gedacht”, zegt hij daarover. “Zeker omdat het om zaken gaat die invloed hebben op ons dagelijks leven. Men geloofde dat de democratie op lokaal niveau...
De lage opkomst van vandaag is volgens professor bestuurskunde Bram Verschuere hét verhaal van de dag. “60 tot 70 procent opkomst is veel minder dan gedacht”, zegt hij daarover. “Zeker omdat het om zaken gaat die invloed hebben op ons dagelijks leven. Men geloofde dat de democratie op lokaal niveau wél nog springlevend was, maar vandaag blijkt dat niet het geval. Lokale besturen moeten goed nadenken over hoe ze de burger nauwer kunnen betrekken bij het beleid.”
In Harelbeke zijn ongeveer de helft van de stembureaus geteld. Voorlopig staat Team Harelbeke met lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze daar op kop met 57,2%. Daarmee zouden ze dus een absolute meerderheid kunnen halen. Volgens politicoloog Herwig Reynaert, mogelijks een van de grootste verrassingen...
In Harelbeke zijn ongeveer de helft van de stembureaus geteld. Voorlopig staat Team Harelbeke met lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze daar op kop met 57,2%. Daarmee zouden ze dus een absolute meerderheid kunnen halen. Volgens politicoloog Herwig Reynaert, mogelijks een van de grootste verrassingen in West-Vlaanderen.
In Knokke-Heist was de spanning te snijden. Drie partijen streden er om het hoogst aantal stemmen te behalen. Inzicht: N-VA.CD&V is de grootste partij met 34,3%, kort gevolgd door JA! (Piet De Groote) en Gemeentebelangen. Die laatste partij krijgt het hard te verduren in Knokke-Heist. Gemeentebe...
In Knokke-Heist was de spanning te snijden. Drie partijen streden er om het hoogst aantal stemmen te behalen. Inzicht: N-VA.CD&V is de grootste partij met 34,3%, kort gevolgd door JA! (Piet De Groote) en Gemeentebelangen. Die laatste partij krijgt het hard te verduren in Knokke-Heist. Gemeentebelangen gaat met maar liefst 43% achteruit.
Piet De Groote is de stemmenkampioen met zo'n 2.800 stemmen. Maar de voorlopige nieuwe burgemeester is Cathy Coudyser (Inzicht: N-VA-CD&V). Coudyser heeft de meeste voorkeursstemmen in de grootste partij. Als haar partij een coalitie kan vormen, wordt zij de nieuwe burgemeester.
De resultaten in Brugge stromen binnen en burgemeester Dirk De fauw zal gelukkig toekijken. Voorlopig stijgt zijn partij met 6,8 procentpunten tot 38,7%. Vooruit blijft tweede en zo lijkt een nieuwe coalitie tussen de twee huidige bestuurspartijen in de maak.
Dat Dirk De fauw mag denken aan een nieuwe ambt, bewijzen ook de voorkeursstemmen. De huidige burgemeester staat op eenzame hoogte met voorlopig ruim 11.000 stemmen.
Met 4 van de 6 stembureau's waarvan de resultaten al gekend zijn, zien we dat in Beernem N-VA een beetje insluipt op CD&V. De christendemocraten blijven voorlopig wel de grootste met 41,2%.
Na een telling van 38/73 stembureaus wordt een trend duidelijk. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk snelt aan de leiding met een kleine 40 procent. N-VA stijgt een tiental procent. Qua voorkeursstemmen steekt Ruth Vandenberghe er met kop en schouders boven uit. Vandenberghe zit momenteel over de...
Na een telling van 38/73 stembureaus wordt een trend duidelijk. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk snelt aan de leiding met een kleine 40 procent. N-VA stijgt een tiental procent.
Qua voorkeursstemmen steekt Ruth Vandenberghe er met kop en schouders boven uit. Vandenberghe zit momenteel over de 5000 voorkeursstemmen, terwijl haar uitdager Ronse het met de helft minder moet doen.
De resultaten zijn bekend in De Panne. De partij van huidig burgemeester Bram Degrieck wint duidelijk met maar liefst 53,3% van de stemmen. Degrieck is nu lijstduwer, Wim Janssens is de lijsttrekker. Janssens behaalde ook de meeste voorkeursstemmen.
Cijfer op basis van 72/73 stembureaus.
© Belga
Veurne: Team8630 behaalt 35%, Veurne plus zit hen op de hielen met 33% met de helft van de stemmen geteld
In Lendelede zijn de helft van de resultaten bekend. Er zijn namelijk maar twee stembureaus, van één stembureau weten we nu de uitslag. De resultaten variëren niet veel met de vorige verkiezingen van 2018. CD&V Lendelede 2030 gaat er voorlopig licht op achteruit.
Alle bureaus zijn geteld in Roeselare. Kris Declercq en CD&V behouden hun statuut als grootste partij. Vlaams Belang gaat stevig omhoog en behaalt bijna 25 procent zoals gehoopt.
Poperinge: CD&V van huidig burgemeester Christof Dejaegher aan de leiding met 49%. Nog maar één van de acht bureaus geteld
In Ardooie komen de tellingen nu ook binnen. De eerste resultaten tonen dat Groep 82 met 65,7% amper moet toegeven ten opzichte van de vorige verkiezingen.
In de nieuwe fusiegemeente Wingene-Ruiselede zijn al vier van de acht bureaus geteld. CD&V WZR-RKD van Lieven Huys haalt voorlopig 70,2 procent.
De stemmen zijn al binnen van 1 op 4 stembureaus in Avelgem. GbA+burgemeester Lut van lijsttrekker Lut Deseyn stijgt voorlopig met zo'n 15 procent. Tandem krijgt een serieuze tik en daalt met zo'n 8 procent.
Van 1 stembureau in Ichtegem zijn de resultaten al binnen. CD&V van Frederiek Vermeulen stijgt met iets meer dan 8%, ook Team Burgemeester doet het goed en stijgt met enkele procentpunten. W.I.T. lijkt voorlopig de grootste verliezer.
In Kuurne en Zwevegem zijn de stembureaus gesloten. Ongeveer 60% van de stemgerechtigden kwam opdagen in Kuurne. Jongeren lieten het afweten en velen zijn op reis. Daarnaast speelden ziekte en het geen moeite doen om een volmacht te geven ook mee. In het stembureau van Sint-Denijs is er officieel e...
In Kuurne en Zwevegem zijn de stembureaus gesloten. Ongeveer 60% van de stemgerechtigden kwam opdagen in Kuurne. Jongeren lieten het afweten en velen zijn op reis. Daarnaast speelden ziekte en het geen moeite doen om een volmacht te geven ook mee.
In het stembureau van Sint-Denijs is er officieel een opkomst van 65,6% stemmers. De eerste cijfers bevestigen dus dat er wel degelijk een lagere opkomst is.
De geluiden vanuit Zedelgem bevestigen de lage opkomst in de gemeente. Ook in de deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem moest je bijna niet aanschuiven om te gaan stemmen. "Niet meer dan de helft van de mensen is gaan stemmen", viel te horen aan het telbureau, waar ze overigens starten met tell...
De geluiden vanuit Zedelgem bevestigen de lage opkomst in de gemeente. Ook in de deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem moest je bijna niet aanschuiven om te gaan stemmen. "Niet meer dan de helft van de mensen is gaan stemmen", viel te horen aan het telbureau, waar ze overigens starten met tellen om 13u30.
Verlengt Dirk De fauw straks zijn ambt als Brugs burgemeester? Of komt er weerwerk van de andere kandidaat-burgemeesters? Lees hier de eerste reacties van alle kanshebbers!
De stembureaus waar op papier gestemd wordt voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen zijn om 13 uur gesloten. Wie nog in de rij staat op het moment van de sluiting, mag zijn of haar stem nog uitbrengen. De opkomst lijkt merkelijk lager te liggen, nu de opkomstplicht voor deze lokale verk...
De stembureaus waar op papier gestemd wordt voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen zijn om 13 uur gesloten. Wie nog in de rij staat op het moment van de sluiting, mag zijn of haar stem nog uitbrengen. De opkomst lijkt merkelijk lager te liggen, nu de opkomstplicht voor deze lokale verkiezingen in Vlaanderen werd afgeschaft. Precieze cijfers over de opkomst zijn er evenwel nog niet.
In Vlaanderen wordt in 159 gemeenten digitaal gestemd, in de overige 141 op papier. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen wordt nog met het rode potlood gestemd. In de Vlaamse steden en gemeenten waar met de computer gestemd wordt, blijven de stembureaus open tot 15 uur.
In de negentien Brusselse gemeenten, waar eveneens digitaal gestemd wordt, kan gestemd worden tot 16 uur.
In Torhout duwt Hilde Crevits de CD&V-lijst van burgemeester Kristof Audenaert. Crevits is vooral gekend als Vlaams minister, maar ook in Torhout vervult ze al jaren een belangrijke rol en ze hoopt dat zo te houden.
Sander Loones bracht zijn stem uit in kapel De Rozenkrans in Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde. Hij hoopt burgemeester te worden. Huidig burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) stelt zich niet meer kandidaat, dat kan in het voordeel van Loones spelen. Vanden Bussche was burgemeester van K...
Sander Loones bracht zijn stem uit in kapel De Rozenkrans in Oostduinkerke, deelgemeente van Koksijde. Hij hoopt burgemeester te worden. Huidig burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) stelt zich niet meer kandidaat, dat kan in het voordeel van Loones spelen. Vanden Bussche was burgemeester van Koksijde van 1995 tot 2024. Na 29 jaar komt er nu dus een nieuwe burgemeester.
Peter Roose, lijsttrekker voor Veurne Plus, kwam eerder in opspraak voor het ronselen van volmachten maar ontkende dat. Hij brengt deze ochtend zijn stem uit in Furnevent Veurne.
In OC 't Zonnerad in Zonnebeke zijn momenteel maar weinig inwoners al gaan stemmen. De wachtrijen zijn buiten gemaakt en binnen zijn er vier stemhokjes, maar momenteel is wachten niet aan de orde.
Maaike De Vreese, kandidaat-burgemeester en lijsttrekker voor N-VA, trok zonet naar het stemhokje in het bijzijn van haar familie. Kan ze Dirk De fauw iets in de weg leggen?
Veel voorzitters van stemlokalen in Oostende zijn verwonderd over de matige opkomst. Rond 11.30 uur kwamen er in een bepaald stemlokaal nog maar 250 van de 750 stemgerechtigden opdagen. Vooral jongeren blijven in de Koningin der Badsteden afwezig.
Voorlopig geen volkstoeloop in de stembureaus. Ook in de middelbare school SASK in Sint-Kruis blijft het erg kalm: "Waar ik bij de verkiezingen in juni nog een halfuur stond aan te schuiven, was ik nu binnen en buiten in vijf minuten", klinkt het bij een Brugse kiezer.
In Trax Roeselare is nog maar een kwart van de kiezers komen opdagen. Lijsttrekker voor Vooruit Roeselare Michèle Hostekint kwam alvast haar stem uitbrengen.
Kandidaat-burgemeester voor Vooruit, Maxim Veys, gaat ook stemmen.
Na John Crombez (Vooruit) en Charlotte Verkeyn (N-VA), is Bart Tommelein nu ook toegekomen in het stembureau. Tommelein brengt zijn stem uit in Ontmoetingscentrum 't Viooltje in Mariakerke. De huidige burgemeester komt op voor Trots op Oostende. Dat bestaat uit drie partijen: Open Vld, Groen en CD&a...
Na John Crombez (Vooruit) en Charlotte Verkeyn (N-VA), is Bart Tommelein nu ook toegekomen in het stembureau. Tommelein brengt zijn stem uit in Ontmoetingscentrum 't Viooltje in Mariakerke. De huidige burgemeester komt op voor Trots op Oostende. Dat bestaat uit drie partijen: Open Vld, Groen en CD&V.
De Vlaamse minister van Wonen, Energie en Klimaat, Toerisme en Jeugd bracht haar stem uit in Harelbeke. Zelf staat ze op plaats 2 op de kartellijst Vooruit-Groen.
Bij bestuurspartij Vooruit Brugge is Pablo Annys lijsttrekker. De huidig schepen van Sociale Zaken, Werk en Ondernemen scoorde tijdens de Vlaamse verkiezingen in juni goed met 17.000 stemmen. Zien we ook vanavond een goede score voor de Bruggeling?
Kris Declercq en CD&V haalden in 2018 een monsterscore van 40 procent in Roeselare en gaan nu voluit voor een nieuwe sjerp. Declercq brengt zijn stem uit in Vrije Basisschool De Sprankel, ze spreken er van een opvallend lage opkomst.
In Slijpe, waar Dedecker net zijn stem uitbracht, hebben ze de indruk dat er veel minder mensen komen stemmen. Vanmorgen vroeg stonden er maar vijf mensen. Andere keren waren dat er een vijftiental. Jean-Marie Dedecker ging wel al stemmen. Hij hoopt op een absolute meerderheid. Dedecker gaat nu nog...
In Slijpe, waar Dedecker net zijn stem uitbracht, hebben ze de indruk dat er veel minder mensen komen stemmen. Vanmorgen vroeg stonden er maar vijf mensen. Andere keren waren dat er een vijftiental.
Jean-Marie Dedecker ging wel al stemmen. Hij hoopt op een absolute meerderheid. Dedecker gaat nu nog langs in alle stembureaus.
In de stembureaus van Het Plein in Kortrijk komen de mensen nu in grotere getallen aan. Een vierde van de stemgerechtigden is er al zijn stem komen uitbrengen. Ook aan Départ komen nu de hele tijd veel mensen stemmen. De teneur is dat het trager op gang kwam dan op 9 juni. Velen komen 'in de voormid...
In de stembureaus van Het Plein in Kortrijk komen de mensen nu in grotere getallen aan. Een vierde van de stemgerechtigden is er al zijn stem komen uitbrengen. Ook aan Départ komen nu de hele tijd veel mensen stemmen. De teneur is dat het trager op gang kwam dan op 9 juni. Velen komen 'in de voormiddag' hun burgerrecht uitoefenen.
Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe moest even in de wachtrij staan om te kunnen stemmen. De lijsttrekker voor Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk heeft een gevoel alsof de examens gedaan zijn en ze wacht op het resultaat. Ze heeft het vertrouwen dat ze er alles aan gedaan heeft. Een resultaa...
Kandidaat-burgemeester Ruth Vandenberghe moest even in de wachtrij staan om te kunnen stemmen. De lijsttrekker voor Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk heeft een gevoel alsof de examens gedaan zijn en ze wacht op het resultaat. Ze heeft het vertrouwen dat ze er alles aan gedaan heeft. Een resultaat van 30 procent of meer is de verwachting.
Lijsttrekker Vooruit John Crombez brengt zijn stem uit
Hij hoopt zijn kandidatuur vandaag waar te maken.
In Brugge gaat Dirk De fauw (Lijst burgemeester - CD&V) vol voor een tweede ambt als burgemeester. Vanochtend ging hij alvast stemmen in De Varens in Sint-Andries, waar hij zowaar ook bekende antiquair Paul De Grande tegen het lijf liep.
Huidig burgemeester Dirk De fauw slaat een praatje met antiquair Paul De Grande.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne gelooft in het resultaat van het team. Resultaten boven de 30% ziet hij als winst. Dat terwijl Team Burgemeester zonder CD&V 31% van de stemmen behaalde. Volgens Van Quickenborne is het politieke landschap ondertussen hertekend en is het niet meer te vergeli...
Burgemeester Vincent Van Quickenborne gelooft in het resultaat van het team. Resultaten boven de 30% ziet hij als winst. Dat terwijl Team Burgemeester zonder CD&V 31% van de stemmen behaalde. Volgens Van Quickenborne is het politieke landschap ondertussen hertekend en is het niet meer te vergelijken.
De burgemeester ondernam de voorbije weken huisbezoeken en die hebben hem deugd gedaan. Het lijkt erop dat de kritiek op Van Quickenborne al wat is gaan liggen.
Het West-Vlaamse kopstuk voor CD&V is zonder twijfel Hilde Crevits. Ze duwt de lijst van burgemeester Kristof Audenaert, die vol voor een tweede termijn in Torhout gaat.
Vermeersch hoopt de grootste partij te worden in Kortrijk en verwacht dat de inwoners een signaal van verandering naar het stadhuis sturen. Hij trok samen met partijgenoten Carmen Ryheul en Marniek Kint naar de stembus.
In Zedelgem en Aartrijke kunnen we nog niet spreken van een overrompeling, de stembureaus beleven een rustige ochtend.
Wouter Vermeersch hoopt in Kortrijk met Vlaams Belang de grootste partij te worden en verwacht dat de inwoners een signaal van verandering naar het stadhuis sturen.
N-VA Roeselare hoopt op eerherstel in Roeselare en trekt met Dieter Carron als lijsttrekker naar de kiezer.
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne gelooft in het resultaat van het team, alles boven de 30% ziet hij als winst, terwijl Team Burgemeester zonder CD&V 6 jaar geleden nog 31% had. Maar volgens hem is dat niet meer te vergelijken en is het politiek landschap helemaal hertekend. De hui...
Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne gelooft in het resultaat van het team, alles boven de 30% ziet hij als winst, terwijl Team Burgemeester zonder CD&V 6 jaar geleden nog 31% had. Maar volgens hem is dat niet meer te vergelijken en is het politiek landschap helemaal hertekend. De huisbezoeken deden hem deugd, de kritiek op hem is toch wat gaan liggen.
In Oostende heeft Vooruit-kopstuk John Crombez zonet zijn stem uitgebracht. Hij is de grootste uitdager van burgemeester Bart Tommelein. Er is heel wat belangstelling van de media.
In Roeselare heeft lijsttrekker van Vlaams Belang Immanuel De Reuse zijn stem uitgebracht.
De stembureaus zijn bijna een uur open. In de meeste gemeenten loopt het vlot maar toch zijn er al problemen gemeld. In heel Vlaanderen zou het gaan om zo'n 30 gevallen, zegt de Vlaamse overheid. In Beveren-Roeselare start een stemcomputer niet op, vernemen we. En ook in Alveringem zijn er problemen met de stemcomputers. Dat laten luisteraars weten aan Radio 1.
In 55 van de 64 West-Vlaamse gemeenten is dit vandaag een vertrouwd zicht. Je kunt maar in 9 gemeenten elektronisch stemmen.
In 11 West-Vlaamse gemeenten komt er zeker een nieuwe burgemeester.
Het is 8 uur en de stembureaus zijn dus open. In Aartrijke was dit zelfs al iets voor 8 uur het geval. De eerste kiezers sijpelen binnen om hun stem uit te brengen. Dit zijn de eerste beelden uit Kortrijk, Tielt, Waregem, Loppem, Knokke-Heist en Aartrijke.
Kortrijk
Kortrijk
Kortrijk
Aartrijke
Aartrijke
Tielt
Waregem Xpo
Loppem
Gistel stemt voor het eerst in Zomerloos
Gistel
Gistel
Knokke-Heist
In de stembureaus is er al heel wat activiteit. Voorzitters en bijzitters maken zich klaar. Alle documenten worden klaargelegd en de stemcomputers worden een laatste keer getest. Om 8 uur gaat het stemlokaal open.
In Tielt is schrijfster Ann De Craemer op post in één van de stembureaus, schrijft ze op X.
— Ann De Craemer (@AnnDeCraemer) October 13, 2024
Verkiezingsdag brengt op de meeste plaatsen eerst overwegend zonnig weer met hoge wolkensluiers, en over het noorden soms lagere wolkenvelden. In de loop van de dag wisselen opklaringen en wolken elkaar overal af. In het uiterste noorden kan er eventueel een zeer plaatselijk buitje vallen. Het is w...
Verkiezingsdag brengt op de meeste plaatsen eerst overwegend zonnig weer met hoge wolkensluiers, en over het noorden soms lagere wolkenvelden.
In de loop van de dag wisselen opklaringen en wolken elkaar overal af. In het uiterste noorden kan er eventueel een zeer plaatselijk buitje vallen. Het is wel fris voor de tijd van het jaar, tot 12 graden.
Otegem Jan Demets
Vanmorgen kunnen 900.000 West-Vlaamse stemgerechtigden naar het stemhokje trekken. In totaal zijn er in onze provincie 273 lijsten ingediend, in 64 gemeenten.
"In Brugge hebben de inwoners het meeste keuze."
Vandaag mag je als West-Vlaming je stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen. Maar hoe stem je geldig? We leggen hieronder alles uit.
Goedemorgen, West-Vlaanderen! Om 8 uur gaan de stembureaus open voor de lokale verkiezingen. Bij Focus & WTV zit je helemaal goed voor al het nieuws, recht uit de stembus! We zijn aanwezig in elke stad en gemeente van de provincie, en jij kan alles live volgen, zowel op televisie als online.
© Belga
In Veurne heerst er commotie rond het ronselen van volmachten na het opduiken van een brief van burgemeester Peter Roose. Daags voor de verkiezingen weerlegt Roose de beschuldigingen.
Politieke partijen en belangengroepen vonden vandaag nog een laatste keer hun weg naar de Brugse binnenstad om hun boodschap te verkondigen aan de kiezer. Onder meer N-VA en cd&v tekenden present. Tientallen mensen kwamen ook op straat om actie te voeren tegen onder meer armoede en mobiliteit.
De lokale verkiezingen naderen een ontknoping en in Waregem gaf JCI Waregem alle lijsttrekkers nog een keer een groot podium om de kiezer te overtuigen.
Vlaams Belang Oostende wil de kiezer vlak voor verkiezingsdag nog voor een keuze zetten, en dat doen ze wel op een heel opvallende manier: met een projectie op het stadhuis. "Enkel met Vlaams Belang is er échte verandering mogelijk", klinkt het bij lijsttrekker Tom Lamont.
In een interview met HLN blikt Brugs burgemeester Dirk De Fauw (cd&v) vooruit op de verkiezingen van morgen. De Fauw, inmiddels 66, vertelde dat zondag sowieso zijn laatste verkiezingen worden. Krijgt hij ook de volgende zes jaar de sleutels van onze provinciehoofdstad in handen? Volg het dit we...
In een interview met HLN blikt Brugs burgemeester Dirk De Fauw (cd&v) vooruit op de verkiezingen van morgen. De Fauw, inmiddels 66, vertelde dat zondag sowieso zijn laatste verkiezingen worden. Krijgt hij ook de volgende zes jaar de sleutels van onze provinciehoofdstad in handen? Volg het dit weekend allemaal in deze liveblog!
Géén gemeenteraadsverkiezingen in Lo-Reninge. Daar is als enige gemeente in West-Vlaanderen de nieuwe burgemeester al een tijdje bekend: Lieve Castryck. Haar partij Dynamisch diende als enige een lijst in.
Komende zondag zit je bij Focus & WTV helemaal goed voor al het nieuws uit West-Vlaanderen, recht uit de stembus! We zijn aanwezig in elke stad en gemeente van de provincie, en jij kan alles live volgen, zowel op televisie als online.
Na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen, trekken we op 13 oktober een tweede keer naar de stembus. Dit keer kiezen we een nieuwe burgemeester en gemeenteraad voor de stad of gemeente waar we wonen. Daarnaast kiezen we ook een nieuwe provincieraad. Maar daarnaast zijn er nog een aantal verschillen en nieuwigheden. Een overzicht vind je hier.
U kunt al langer heel veel verkiezingsnieuws terugvinden op onze website. Maar wist u ook dat u er kunt ontdekken op wie u zondag kunt stemmen?
Op heel wat plaatsen is de opbouw begonnen van de stemhokjes, voor de verkiezingen zondag.
Dirk Verwilst, lijsttrekker voor Team Burgemeester in Tielt, dient klacht in tegen onbekenden nadat er valse flyers zijn rond gedeeld bij verschillende Tieltse ondernemers.
Zondag mag je naar de stembus. Mogen, het is dus niet verplicht. Welke gevolgen dat heeft voor het resultaat weten we eigenlijk pas zondagavond. Maar wat gebeurt er met je stem? Politicoloog Herwig Reynaert verduidelijkt.