Nieuws

Zeld­za­me Vale pijl­storm­vo­gels voor de kust

2017-08-23 00:00:00 - Zeldzame Vale pijlstormvogels voor de kust

Voor onze kust zijn deze maand twee Vale pijlstormvogels gesignaleerd, meldt Natuurpunt. Dat is een sterk bedreigde vogelsoort die in het broedseizoen op de kliffen van de Balearen te zien is

De Vale pijlstormvogel leeft van kleine vissen, inktvis en plankton. Vlak voor de jongen in juli uitvliegen trekken heel wat vogels naar de Atlantische kust. In die periode verzeilen ook wel enkele Vale pijlstormvogels in Belgische wateren. In oktober keren de vogels terug naar de warme wateren van de mediterrane kust.

Visvangst

Vale pijlstormvogels zijn rasechte zeevogels die het grootste deel van hun leven op de open oceaan doorbrengen. Het zijn bovendien uitstekende vliegers. Maar het gaat niet best met de soort. De populaties dalen sterk, vooral omdat het sterftecijfer bij volwassen vogels hoog ligt. De commerciële visvangst draagt daar toe bij. Er is minder voedsel en elk jaar raken vogels verstrikt in visnetten. Tijdens het broedseizoen vallen de kolonies ook ten prooi aan roofdieren als katten en ratten. De totale wereldpopulatie wordt geschat op 2000 tot 4500 paar. Modellen voorspellen dat het aantal vogels over zestig jaar helemaal uitgestorven zou kunnen zijn.

De redactie