Nieuws
 | update 

Bre­de­ne is ille­gaal woon­zorg­cen­trum’ lie­ver kwijt dan rijk na tal van klachten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het Vlaams Departement Zorg wil een woonzorgcomplex op twee locaties in Bredene sluiten. 'Serving You' vangt een 40-tal ouderen op, maar is niet erkend als woonzorgcentrum. Na inspectie vorige zomer bleek dat ze niet aan de kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Volgens burgemeester Steve Vandenberghe komen er al jaren klachten over binnen.

In een voormalig hotel in de Tulpenlaan en in een gebouw in de Duinenstraat van Serving You in Bredene verblijven zowat 40 mensen. Het gaat om ouderen die zorg nodig hebben en mensen met geestelijke problemen. Na een inspectie van het Departement Zorg in augustus vorig jaar bij de woningen van Serving You, blijkt dat de voorziening de dienstverlening biedt van een woonzorgcentrum, maar daar geen erkenning voor heeft. 

Volgens het Departement kan dat niet, omdat "zo'n erkenning belangrijk is, want zonder erkenning kunnen wij geen systematische veiligheidscontroles uitvoeren", zegt Joris Moonens van het Departement Zorg.

Risico's op medicatieveiligheid

Het Departement Zorg besloot na die inspectie om het woonzorgcomplex te sluiten. Daarnaast zijn er volgens het Departement ook risico’s vastgesteld rond medicatieveiligheid en zijn er inbreuken op patiëntenrechten, zoals enkele vrijheidsbeperkingen. "Het gaat dan vooral over hun financiële vrijheid en keuzevrijheid", duidt Joris Moonens. Ook is er een gebrek aan toezicht en permanentie, klink het. Ze stelde ook vast dat het gebouw in de Duinenlaan vochtig en vuil was, amper bewoonbaar.

Ook enkele ex-werknemers getuigen aan VRT NWS: "Ik werd verplicht om handelingen uit te voeren waarvoor ik niet ben opgeleid. Voerde ik die niet uit, was er geen zorg." Iemand anders zegt dan weer: "Matrassen die tot op de naad versleten waren, werden omgedraaid. Er is zoveel meer dat daar het daglicht niet mag zien."

Burgemeester Steve Vandenberghe spreekt over meerdere klachten:

In beroep

Ook de burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe erkent het probleem. "Wij krijgen al een aantal jaar signalen van bijvoorbeeld familie van inwoners dat niet alles volgens het boekje verloopt. Ik hoop dat minister Hilde Crevits haar verantwoordelijkheid neemt en indien nodig de locatie gaat sluiten."

De uitbater van Serving You wil niet reageren, maar is tegen de geplande sluiting. Ze is in beroep gegaan en zegt dat het gaat om een wraakactie van ex-werknemers. Het departement Zorg wacht nu op de uitspraak van de bezwaarcommissie, die moet ten laatste over twee maanden beslissen over de sluiting.

"Als de site gesloten wordt, nemen wij als lokaal bestuur onze verantwoordelijkheid om een oplossing te vinden voor die bewoners", zegt burgemeester Vandenberghe. "We hebben nog residenties in Bredene en in de regio."

Redactie