Nieuws

Wind­mo­lens op zee pro­du­ceer­den vorig jaar record­hoe­veel­heid stroom

Windmolenpark noordzee

De windmolenparken in het Belgische deel van de Noordzee hebben vorig jaar ongeveer 8 terawattuur (TWh) aan stroom geproduceerd, een record. Dat komt overeen met de elektriciteitsbehoefte van 2,3 miljoen gezinnen. In totaal waren de offshore windmolens goed voor 10,2 procent van de totale elektriciteitsvraag van het land, zo meldt sectorkoepel Belgian Offshore Platform.

Met dat aandeel in de stroomvoorziening staat België in de top vijf van Europa. Alleen Denemarken (25 procent) en het Verenigd Koninkrijk (15 procent) haalden in 2022 meer elektriciteit van windmolens op zee. Nederland (7 procent) en Duitsland (5 procent) vervolledigen die Europese top vijf. In december werd voor de Belgische kust een recordhoeveelheid stroom opgewekt (1.075 gigawattuur).

De sectorkoepel blikt tevreden terug op 2023, het derde jaar dat de volledige productiecapaciteit van Belgische windmolens op zee wordt benut. De windmolens draaiden zowat 95 procent van de tijd. Het is de bedoeling dat de windenergiezone in de toekomst nog uitbreidt.

Belga
Celien Tanghe