Nieuws
 | update 

Fran­se over­heid voert open­baar onder­zoek naar omstre­den wind­mo­len­park bij Bel­gi­sche kust

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Franse overheid organiseert van 8 april tot 18 mei een openbaar onderzoek over de vergunningsaanvraag voor het windmolenpark voor de kust van Duinkerke. Dat meldt minister van Noordzee Paul Van Tigchelt (Open VLD). Langs Belgische kant is er al jaren kritiek op het project.

De Franse energiemaatschappijen Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d'Electricité (RTE) willen op tien kilometer voor de kust van Duinkerke een windmolenpark bouwen. Concreet gaat het om 46 windmolens met een hoogte tot 300 meter.

Kritiek langs Belgische kant

Langs Belgische kant is er al jaren kritiek op het project. Zo vreesden de burgemeesters van onder meer De Panne, Koksijde en Nieuwpoort voor mogelijke visuele hinder. Ook zouden bepaalde historische scheepvaartroutes tussen de havens van Oostende en het Verenigd Koninkrijk worden geblokkeerd. Op voorstel van voormalig minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stapte de federale regering eerder ook al naar de rechter in dit dossier. Maar de Franse Raad van State stelde de Belgische regering vorig jaar in het ongelijk.

2022-04-26 00:00:00 - Klacht bij Europese Commissie tegen Franse plannen windmolenpark
Nieuws

Klacht bij Europese Commissie tegen Franse plannen windmolenpark

"Neem deel aan het openbaar onderzoek"

Op 8 april start het openbaar onderzoek over de vergunningsaanvraag van het project. Dat onderzoek zal ook open staan voor reacties uit België.
Minister van Noordzee Paul Van Tigchelt nodigt "iedereen die mogelijk hinder zal ondervinden van het park, deel te nemen aan het openbaar onderzoek". "Met de federale regering zullen we er alles aan doen om de rechten van de kustbewoners, de haven van Oostende en andere belanghebbenden te vrijwaren", klinkt het.

Volgens Van Tigchelt heeft de federale overheid zelf de voorbije jaren een alternatief uitgewerkt. Daarbij zouden de windmolens 5 kilometer dieper in zee worden verplaatst. Dat zou volgens Van Tigchelt "zo goed als alle bezwaren kunnen wegwerken".

Belga
Celien Tanghe