Nieuws

Wind­mo­len­par­ken op zee bren­gen meer op dan voorzien

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er zijn het afgelopen jaar in onze provincie aan land vier nieuwe windturbines bijgekomen. Dat zegt de Vlaamse Windenergie Associatie. In heel Vlaanderen gaat het om 19 exemplaren. Er staan er bij ons 118 op het vasteland.

Het aantal nieuwe windmolens in onze provincie is dit jaar gelijk aan vorig jaar: 4 nieuwe, ofwel 12 MW extra. Dat betekent dat er nu 118 windmolens staan in West-Vlaanderen, enkel Vlaams-Brabant heeft er minder: slechts 28. Vorig jaar scoorde West-Vlaanderen het slechtste op hoeveelheid geproduceerde windenergie.

In heel Vlaanderen zijn er het afgelopen jaar 19 windturbines geplaatst, terwijl dat er in 2022 nog 55 waren. 

Moeilijk om te bouwen

De bouw van nieuwe windmolens ligt bij ons moeilijk, vooral omdat op de as Jabbeke-Veurne geen turbines geplaatst mogen worden door de luchthaven in Oostende en de luchtmachtbasis Koksijde. Maar daar wil West-Vlaanderen verandering in brengen.

Langs de E40-snelweg tussen Jabbeke en De Panne komen straks misschien 88 grote windturbines. Maar Middelkerke en Gistel staan lijnrecht tegenover elkaar. Middelkerke verzet zich tegen de plannen, terwijl Gistel een positief advies geeft voor de vijf windmolens die op zijn grondgebied komen.

2023-01-06 00:00:00 - Straks 88 grote windturbines langs E40 tussen Jabbeke en De Panne?
Nieuws

Straks 88 grote windturbines langs E40 tussen Jabbeke en De Panne?

Meer winst op zee

Hoewel het hier gaat om windmolens op het vasteland, is gebleken dat de windmolenparken op zee meer winst hebben geboekt dan voorzien. Twee jaar geleden brachten ze samen 710 miljoen euro op. De parken kregen 3,6 miljoen euro overheidssteun, maar vooral de jongste parken hadden minder kosten en haalden dus een hoger rendement.

Ondertussen heeft de federale regering de subsidie voor die parken ingetrokken en te hoge winsten afgeroomd.

Redactie