Nieuws

West­hoek zoekt pastoors

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Ieperse pastoor Boni Van Looveren (83) en zijn Heuvellandse collega Igor De Bliquy (36) nemen dit weekend afscheid van hun parochianen. In Ieper neemt onder meer een bestaande pastoor over, in Heuvelland is er voorlopig geen opvolger.

Boni Van Looveren is in Ieper beter gekend als 'pater Boni'. Na een missie in Congo kwam de kapucijn uit het Antwerpse Loenhout begin de jaren 80 naar Ieper om er pastoor te worden. En dat bleef hij 36 jaar lang, tot zijn 83ste. "Ik ben al 8 jaar overtijd", grapt Boni. "Waarom ik nu pas met pensioen ga? Ik was hier graag pastoor en neem afscheid met grote dankbaarheid. Met velen heb ik hier een sterke gemeenschap gebouwd.” 

Priesters op rust

"Een parochie moet kunnen draaien zonder priester. De parochianen maken de parochie, niet de pastoor", beaamt collega-pastoor Igor De Bliquy. Hij neemt nu zaterdag afscheid om 19 uur in de Sint Pieterskerk in het Heuvellandse Loker. Zijn tien parochies in Heuvelland, Reningelst en Mesen krijgen voorlopig geen pastoor. "We hadden 2 weken werk om een dienstregeling uit te werken voor de maand september. Een aantal priesters op rust zullen de diensten doen. We zoeken verschillende mensen, want ook de parochieassistente stopt. Feit is dat de mensen van de parochies meer zullen moeten samenwerken."

De Bliquy ontpopte zich een drietal jaar geleden tot een moderne pastoor, die met succes het geloof bij jongeren verkondigde via sociale media. "De opdracht voor tien kerktorens werd me uiteindelijk wat te groot. Ik neem een jaar 'loopbaanonderbreking' en vertrek op 1 september naar de Minderbroeders Kapucijnen in Antwerpen. Ik wil proeven van spiritualiteit, stilte en gebed in het gemeenschapsleven."

Ook Boni zoekt stilte. Hij trekt naar het klooster in Brugge.

2018-08-21 00:00:00 - Westhoek zoekt pastoors - 5_6.jpg
De redactie

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.