Nieuws

West-Vla­min­gen sco­ren best op toe­la­tings­exa­men voor arts, tand­arts en dierenarts

2023-07-04 00:00:00 - Toekomstige dokters leggen toelatingsexamen af in Kortrijk

Elk jaar leggen duizenden studenten het toelatingsexamen voor arts, tandarts en dierenarts af. Uit de resultaten blijkt dat de helft van de West-Vlaamse deelnemers slaagt, wat van onze provincie de best scorende provincie maakt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (CD&V) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

In een overzicht van de provinciale resultaten blijkt dat West-Vlaanderen het beste scoort met een slaagpercentage van 51 procent bij 840 deelnemers voor de drie examens van tandarts, arts en dierenarts.

Dat aantal ligt veel hoger dan in andere regio’s zoals in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (26%), Antwerpen (33%) en Limburg (36%). In Vlaams-Brabant (43%) en in Oost-Vlaanderen (42%) liggen de cijfers iets hoger.

Meer dan de helft slaagt

Van de 591 West-Vlaamse deelnemers aan het toelatingsexamen voor artsen, slaagde de helft van de studenten. In tandheelkunde slaagden 90 van de 184 West-Vlaamse kandidaten, een slagingspercentage van 49 procent.

Dit jaar werden ook toelatingsexamens georganiseerd voor de opleiding Dierengeneeskunde. “Enkel in West-Vlaanderen slaagt meer dan de helft (74%) van de kandidaten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez (CD&V).

Meer deelnemers

“Door de verhoging van de quota (naar 1.598 studenten in totaal, red.) konden nu ook een historisch aantal van 322 West-Vlaamse artsen en tandartsen starten”, zegt Warnez, die in het Vlaams parlement al langer vragende partij is voor meer opleidingsplaatsen voor (tand)artsen.

“Ook onze provincie kampt met een tekort aan artsen en tandartsen. Er zijn patiëntenstops en als je ziek bent moet je vaak te lang wachten tot je bij de dokter kan. Ik ben daarom heel blij dat er dit jaar er 67 West-Vlamingen meer kunnen starten aan de opleiding arts of tandarts.”

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere