West-Vlaan­de­ren Werkt” buigt zich over onze ziekenhuizen

2020-01-10 00:00:00 - "West-Vlaanderen Werkt" buigt zich over onze ziekenhuizen

De elf West-Vlaamse algemene ziekenhuizen scoren sterk inzake kwaliteit en betaalbaarheid.

Daarnaast investeerden ze de jongste jaren fors in infrastructuur en kwaliteitszorg. Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch tijdschrift ‘West-Vlaanderen Werkt’ uitgegeven door de Provincie West-Vlaanderen, die de sector in kaart bracht.

De ziekenhuizen investeerden fors de jongste jaren. In de periode 2017-2018 pompten ze samen 800 miljoen euro in infrastructuur, uitrusting en kwaliteitszorg. Vooral AZ Groeninge in Kortrijk, AZ Zeno in Knokke-Heist en AZ Delta in Roeselare deden dat.

De ziekenhuizen vormen het zwaartepunt van de zorgeconomie in de kustprovincie. Ze realiseerden in 2018 2,1 miljard euro omzet. Met 18.000 medewerkers in loondienst en 1.760 zelfstandige artsen vormen de ziekenhuizen een van de meest arbeidsintensieve sectoren van de provincie.

Kwaliteit en betaalbaarheid

De investeringen hebben onder meer geleid tot kwaliteitsvolle ziekenhuizen. Intussen pronken alle West-Vlaamse ziekenhuizen met een label van de internationaal erkende organisaties JCI (Joint Commission International) of NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg).

Onze ziekenhuizen staan niet alleen garant voor een hoge kwaliteitszorg, ze blijven ook betaalbaar. Volgens de CM-ziekenhuisbarometer zijn de West-Vlaamse ziekenhuizen relatief goedkoop in vergelijking met de ziekenhuizen in de rest van het land.

Toekomst

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle algemene ziekenhuizen deel uitmaken van een netwerk. West-Vlaamse ziekenhuizen waren hier pionier in. Op 2 juli 2015 ondertekenden AZ Groeninge (Kortrijk), de Sint-Jozefskliniek (Izegem) en O.L.V. Lourdes (Waregem) samen met enkele Oost-Vlaamse ziekenhuizen een intentieverklaring voor de vorming van het E17-netwerk. Daarna volgde het KOM-netwerk (Kust-Ommeland-Meetjesland) in het noorden van de provincie en een voorlopig nog naamloos netwerk dat AZ Delta, het Jan Yperman Ziekenhuis van Ieper en het Sint-Andriesziekenhuis uit Tielt omvat.

De redactie