Nieuws

West-Vlaan­de­ren telt voor­al klei­ne mussenkolonies

2018-04-03 00:00:00 - West-Vlaanderen telt vooral kleine mussenkolonies

Vogelbescherming Vlaanderen heeft het afgelopen weekend weer het groot jaarlijks huismussentelweekend gehouden.

Met dat project wordt al enkele jaren de populatie huismussen in het oog houden. Zowat één vijfde van de tellers kwam uit West-Vlaanderen. 78% daarvan heeft effectief mussen geteld in de tuin, terwijl er in 22% van de tuinen waar geteld werd, geen mussen te zien waren. Dit is na Limburg het beste resultaat. Die zogenaamde nultellingen zijn ook erg belangrijk om de evolutie over de jaren heen te ontdekken.

Kleine kolonies

Slechts 15% van de getelde kolonies zijn grote kolonies met meer dan 10 koppels. Grote kolonies zijn erg belangrijk, aangezien kleine kolonies veel kwetsbaarder zijn. Zo zal de impact veel groter zijn als een kat of roofvogel een huismus pakt in een kleine kolonie. Net iets meer dan de helft van de kolonies in West-Vlaanderen bestaan uit maar 1 tot 5 koppels, wat natuurlijk niet goed is.

Nesten

De aanwezigheid van de huismus is al jaren in dalende lijn. Onder meer omwille van een gebrek aan goede nestplaatsen en onze sterke verstedelijking, waar steeds minder eetbaar groen te vinden waar de vogels op af komen. Vogelbescherming Vlaanderen lanceert alvast een ‘mussenloft’, een nestkast die ideaal is om huismussen een duwtje in de rug te geven.   Meer info vind je op vogelbescherming.be

De redactie