Nieuws
 | update 

IN KAART: West-Vlaan­de­ren is goed­koop­ste pro­vin­cie om te huren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wie in Vlaanderen een woning wil huren, moet daar nu gemiddeld 868 euro per maand voor neertellen. Dat is ruim 11 procent meer dan twee jaar geleden, zo blijkt uit de huurbarometer van makelaarsfederatie CIB. West-Vlaanderen is wel de goedkoopste provincie om te huren, met gemiddeld net geen 800 euro.

In West-Vlaanderen betaal je gemiddeld 793 euro huur per maand. Daarmee zijn we de goedkoopste provincie. In Vlaams-Brabant, de duurste provincie, is dat een kwart meer: 1.042 euro.

Als we naar de lijst van 13 duurste centrumsteden kijken, stoot Leuven Antwerpen van de troon, met gemiddeld 1.013 euro huur. Brugge staat op de vijfde plaats (€821), Kortrijk op de achtste plaats (€765), Oostende op plaats elf (€745) en Roeselare op de dertiende plaats (€672).

Gemiddelde huurprijs per gemeente

Op onderstaande kaart vind je de gemiddelde huurprijs per West-Vlaamse gemeente. De cijfers gaan over 2023, appartementen en rijwoningen samen gerekend. Onder de hoofdgemeenten vallen ook de deelgemeenten, waardoor bijvoorbeeld Brugge en Kortrijk een lager gemiddelde krijgen.

Uitval oudere woningen

Een groot deel van de prijsstijging heeft te maken met de hoge inflatie. Die had zich in 2022 maar deels doorgezet in de huurprijzen, in 2023 volgde een inhaalbeweging. Maar volgens CIB, die de immosector, de professionele syndici en de rentmeesters vertegenwoordigt, is er meer aan de hand

CIB-communicatiedirecteur Kristophe Thijs spreekt van een "perfecte storm", waarbij de vraag sterk is gestegen, maar het aanbod niet volgt. "De instroom van nieuwe panden vertraagt, terwijl de uitval van oudere huurwoningen versnelt", klinkt het. "Het is een kwestie van tijd voor dit onevenwicht zich in hogere huurprijzen vertaalt, bovenop het inflatie-effect."

"Meer sociale woningen"

CIB pleit voor extra sociale woningen, maar ook voor stimulansen om private investeringen in huurwoningen meer aan te moedigen. Dat kan bijvoorbeeld door het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw toch te behouden voor investeringen in private huurwoningen, zegt Thijs.

Ben Storme
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere