Nieuws
 | update 

Huur­prij­zen gaan opnieuw fors de lucht in: tekort aan huur­wo­nin­gen is kernprobleem”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De huurprijzen zijn in 2024 opnieuw fors de lucht ingegaan, met een stijging van 5,5 procent in West-Vlaanderen. Gemiddeld betaal je er 838 euro huur. Dat blijkt uit de nieuwste Huurbarometer van CIB. "Het absolute kernprobleem op de huurmarkt is een tekort aan aanbod. De vraag naar huurwoningen is nog nooit zo groot geweest. Meer dan 100 kandidaturen per pand is geen uitzondering meer", klinkt het bij de vastgoedbeweging.

Er moeten dringend extra huurwoningen bijkomen. Dat is de centrale boodschap in de nieuwste editie van de Huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB). "Voor het eerst in onze cijferreeks (die start in 2018) zagen we minder dan 50.000 nieuwe verhuringen in Vlaanderen. In een normaal jaar ligt dat aantal altijd boven de 55.000."

Volgens de vastgoedbeweging is de stijging van de huurprijzen daarvan een oorzaak. Gemiddeld betaalde je vorig jaar in West-Vlaanderen voor een woning (alle types) 838 euro. Een stijging met 5,5 procent in vergelijking met het jaar ervoor. “In 2024 stegen de huurprijzen meer dan de inflatie", klinkt het bij CIB.

"Perfecte storm"

Enige logische verklaring voor deze trendbreuk ligt volgens CIB in de toenemende kloof tussen vraag en aanbod. Verhuurders zetten hun panden soms iets hoger in de markt, rekening houdend met de grote vraag.

"Het tekort aan huurwoningen doet zich nu voor in heel Vlaanderen. Vroeger was het meer beperkt tot de steden. Er raast momenteel een perfecte storm op de huurmarkt en die moet dringend aangepakt worden", zegt Kristophe Thijs van CIB.

Huurprijzen cib

Depraetere: "Geen indexering op slecht geïsoleerde woningen"

Vlaams minister van Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) maakt van meer betaalbare woningen een prioriteit. Dat zegt ze in een reactie op de nieuwe Huurbarometer van CIB.

"Hoe meer aanbod, hoe lager de prijs. Daarom investeren we de komende jaren zes miljard euro in de bouw en renovatie van betaalbare sociale huurwoningen. Zo verminderen we de wachtlijst en verlagen we de druk op de private huurmarkt", aldus de minister. "Daarnaast grijpen we ook in op de prijs zelf. Verhuurders van slecht geïsoleerde woningen zullen hun prijzen vanaf 2028 niet meer mogen indexeren. En we breiden het systeem van budgethuur, waarbij woningen worden verhuurd onder de marktprijs, verder uit."

Reacties Open VLD en Groen

Oppositiepartij Open VLD neemt de aanpak van Depraetere fors op de korrel. "Dit is al zoveel keer geprobeerd en even vaak gefaald", zegt Vlaams parlementslid Marianne Verhaert. "De minister negeert de kern van het probleem: de Vlaamse regering maakt bouwen nodeloos moeilijk voor iedereen."

Een ander geluid bij oppositiepartij Groen. Daar noemt Vlaams parlementslid Fourat Ben Chikha de cijfers "alarmerend". Hij vindt dat de Vlaamse regering dringend in actie moet schieten. "Er zijn dringend maatregelen nodig om het tekort aan huurwoningen op te vangen en de prijzen af te koelen." Hij suggereert ook om te kijken naar de vele leegstaande gebouwen in Vlaanderen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga