Nieuws

West-Vlaam­se brand­weer­zo­nes tel­len 2.329 inter­ven­ties tij­dens water­over­last in november

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het aantal interventies dat de West-Vlaamse brandweerzones moesten uitvoeren in de strijd tegen de wateroverlast in november, klokt af op iets meer dan 2.300. In heel Vlaanderen gaat het om 2.600 interventies. Op kritieke momenten waren er 400 brandweerlui in de Westhoek actief. Dat blijkt uit cijfers die Netwerk Brandweer maandag bekendgemaakt heeft.

Bij Brandweer Westhoek waren op de kritieke momenten 400 mensen aan de slag. Doorheen de dag was er een gemiddelde van 80 manschappen op het terrein actief. De zone deed in november 1.238 interventies. De omliggende zones noteerden respectievelijk 421, 259 en 411 interventies.

Er werden in Vlaanderen ook 120.000 zandzakjes gevuld in november en 120 zware pompen ingezet.

Hulp van andere zones

"Veel Vlaamse hulpverleningszones zijn bijgesprongen en hebben zo de collega's uit de Westhoek geholpen tijdens de zware overlast", klinkt het bij Netwerk Brandweer, het samenwerkingsverband tussen de hulpverleningszones en de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Vooral uit Antwerpen en Limburg ging er hulp richting Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De Brandweer Zone Antwerpen stuurde zelfs een gespecialiseerd oppervlaktereddingsteam om mensen over het water te kunnen evacueren. Dat team werd opgericht na de overstromingen in Luik en werd in november voor een eerste keer ingezet. Voor de rest kwam er hulp van onder andere Brandweerzone Rivierenland, Brandweerzone Vlaams-Brabant West en Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga