Nieuws

We moe­ten altijd voor­zich­tig blij­ven”: één jaar na dode­lij­ke gas­ex­plo­sie in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"De gasexplosie was een wake-up call. We mogen niet in routine vervallen en moeten altijd voorzichtig blijven." Dat zegt de korpschef van de politie van Oostende Philip Caestecker. Morgen is het exact een jaar geleden dat Oostende werd opgeschrikt door een enorme explosie. Die zorgde voor een echte ravage in het centrum van de stad. Als bij wonder vielen er geen doden. Maar drie mensen raakten zwaargewond.

"Vrees voor het ergste"

Op 13 oktober vorig jaar, even voor de middag, kreeg de politie van Oostende melding van een gaslek in de Christinastraat. Er hing een camera en agenten volgden de interventie in de dispatchingroom op het scherm. En dan zagen ze de boel ontploffen.

"Je vreest dan toch op het eerste moment het ergste en je bent daar mee begaan. Aan de andere kant moet je professioneel verder werken", vertelt korpschef van Politie Oostende Philip Caestecker.

Gasexplosiekorpschef

Weer aan werk na lange revalidatie

Ook de agenten die er nood aan hadden werden begeleid. Voor de korpschef was dit een wake-up call.

"We hebben een risicovolberoep. Meestal lukt het en loopt het goed af omdat we professioneel handelen. Maar, let op mensen! Niet is routine. Eender welk tussenkomst je doet, wees altijd voorzichtig. Baseer je op je kennis en je ervaring om er voor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk verloopt."

"Zoveel mogelijk praten en het verhaal vertellen. En zo heb ik dat kunnen verwerken."

Chris van tattooshop Oostende

Eén van slachtoffers was een jonge agent. Hij werd door de ontploffing weggeblazen en stond letterlijk in brand. Na een lange revalidatie is hij sinds een maand opnieuw aan het werk.

"'t Had veel slechter kunnen aflopen", zegt de korpschef. "We zijn content dat hij weer in ons midden is. Hij heeft er expliciet voor gekozen om het werk op te nemen in zijn oude functie. In de interventie. En dat lukt."

"Veel praten om te kunnen verwerken"

Gaseplosietattooman

De begeleidster van de horecazaak Lucien en Lizette was er erger aan toe. Zij is nog altijd aan het revalideren.

Chris van de tattooshop was als eerste bij haar: "Ik ben naar de voorkant geweest om te kijken wat er gebeurd was. Ik zag veel schade en ik hoorde iemand roepen. Ik keek naar beneden en Friedl stond in vuur. Ik ben naar beneden gelopen met een deken om het vuur te doven.

Ook voor Chris was het heftig. De eerste maanden woonde hij nog in het pand, maar errond was alles vernield en waren de bewoners weg. Het leek wel oorlogsgebied.

"Ik heb veel gepraat. Zoveel mogelijk praten en het verhaal vertellen. En zo heb ik dat kunnen verwerken", vertelt Chris.

Wake-up call

Ook de agenten die er nood aan hadden werden begeleid. Voor de korpschef was dit een wake-up call.

"We hebben een risicovolberoep. Meestal lukt het en loopt het goed af omdat we professioneel handelen. Maar, let op mensen. Niet is routine. Eender welk tussenkomst je doet, wees altijd voorzichtig. Baseer je op je kennis en je ervaring om er voor te zorgen dat alles zo veilig mogelijk verloopt", zegt de korpschef.

Nathalie Dewulf
Andy Debo