Nieuws
 | update 

Water­peil Leie en IJzer blijft erg hoog, alarm­drem­pel bereikt in Sint-Eloois-Vij­ve (Leie)

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het waterpeil op de Leie en de IJzer blijft erg hoog staan. Niet alleen door de felle buien die bij ons vielen, maar ook door het vele water dat van uit Frankrijk naar zee moet. In Sint-Eloois-Vijve bereikte de Leie haar alarmdrempel. In Roesbrugge staat de IJzer boven het waakpeil. In beeld zie je de Leie woensdagmorgen in Kortrijk. Het water komt tot net aan de oever.

Broeltorens hoge Leie 3 jan 2024
Leie Noordbrug Hoogpeil

In Kortrijk had het stadsbestuur dinsdagavond al enkele preventieve maatregelen genomen. Zo was het jaagpad afgesloten voor alle verkeer tussen Bissegem en Kortrijk. De nacht heeft in Kortrijk geen overschrijdingen van het alarmpeil gebracht.

Stroomopwaarts op de Leie zijn voornamelijk pre-waakdrempels overschreden in Menen en stroomafwaarts in Sint-Baafs-Vijve. De komende uren wordt in Menen vooral een lichte afname verwacht, in Sint-Baafs-Vijve verwacht men mogelijk verdere peilstijgingen. Op de Bovenschelde bij Helkijn is de waakdrempel bijna overschreden. Daar wordt wel een stabilisatie van de waterpeilen verwacht.

Waterinfo 3 januari 2024 middag

Waakpeil overschreden op de Ijzer: 'Veel marge is er niet'

Langs de IJzer is de waakdrempel momenteel overschreden ter hoogte van Haringe en Woumen. Stroomafwaarts stijgen de IJzerpeilen nog. De waterwegbeheerder heeft al maatregelen genomen om het waterpeil van de IJzer optimaal te regelen, onder meer via het open sas in Nieuwpoort en het gebruik van het Lokanaal. Momenteel worden er voorlopig nog geen overschrijdingen van alarmdrempels langs de IJzer verwacht. 

Langs de afwaterende kanalen naar de kust kunnen morgen wel op meerdere plaatsen (pre)waakdrempels overschreden worden in functie van afvoer en getij.

Situatie Frankrijk

Uitkijken naar Frankrijk

Bij ons voorspelt het KMI een zwaar bewolkte dag met buien. Maar het blijft dus ook uitkijken naar de situatie in Noord-Frankrijk. Voor het departement Pas-de-Calais liggen de kaarten niet goed. De rivier de AA - die uitmondt in Gravelines en dus geen impact heeft op de IJzer of Leie - zal 'uitzonderlijke hoogtes' kennen. In het departement du Nord blijft de Franse weerdienst code oranje geven.

Bart Coopman

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.